Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 4 - 10 aprilie. Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploaie

prognoza-agrometeorologica-4-10-aprilie-se-intrevad-precipitatii-predominant-sub-forma-de-ploaie

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 4 - 10 aprilie.


Caracteristici meteorologice

 
In aceasta perioada va predomina o vreme mai rece sub aspect termic, in cea mai mare parte a tarii.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -2...10°C, abaterile termice negative fiind de 1...7°C, in majoritatea regiunilor.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 0...12°C, pe intreg teritoriul agricol.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre -4...7°C in toate zonele de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, producandu-se bruma si inghet superficial la sol.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 4...9°C in zonele de campie, in general optima efectuarii semanatului la culturile de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie la cele din prima urgenta (mazare, borceag, ovaz, orzoaica, etc.).
 
Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vantului, in majoritatea regiunilor. Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
In cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei si Banatului, local in vestul, sudul si centrul Munteniei, estul, nordul si izolat nord-vestul Moldovei. 
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea, suprafete agricole extinse din Moldova si Muntenia, izolat in sudul Transilvaniei si nord-vestul Banatului.

Pe profilul de sol 0-20 cm/ogor, aprovizionarea cu apa va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, local in nordul si estul Moldovei. 
 
Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema), pe suprafete extinse din Moldova si Dobrogea, local in nordul, nord-estul si estul Munteniei, izolat in estul Transilvaniei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Ca urmare, atat la culturile de toamna, cat si la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua pe ansamblu normal pe aproape intreg teritoriul agricol, iar in zonele depresionare, procesele de crestere si
dezvoltare ale plantelor se vor desfasura usor mai lent.
 
Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna vor parcurge aparitia frunzei a treia si infratirea (10- 100%), precum si alungirea paiului (10- 60%), la nivelul intregii tari.
 
Rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (9-18 frunze), iar pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului din zonele de campie se va inregistra aparitia inflorescentelor (10-40%).
 
In cea mai mare parte a plantatiilor pomicole, la soiurile extratimpurii si timpurii de cais, piersic si cires se vor inregistra fazele de inflorire si local, legare a rodului. Speciile semintoase se vor afla la inmugurire si dezmugurire, izolat fiind posibil inceputul infloririi la mar.
 
Vita-de-vie isi va continua faza de „plans” in toate podgoriile, local declansandu-se inmugurirea la soiurile de masa. La culturile de primavara din prima urgenta semanate pe suprafete agricole restranse se vor inregistra fazele de
germinare si rasarire, continuandu-se totodata lucrarile de semanat (sfecla de zahar, cartof, floarea-soarelui, etc.).
 
Lucrarile agricole de sezon (arat, pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, erbicidari, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea desfasura in conditii bune, in aproape toata tara.
Totodata, in zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp vor fi intrerupte temporar.
 

Recomandari de specialitate

 
- Pregatirea patului germinativ si continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof);
- Administrarea de ingrasaminte minerale complexe la speciile de toamna;
- Continuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor din culturile de toamna;
- Aplicarea tratamentelor fitosanitare la speciile pomicole.
- Efectuarea lucrarilor de intretinere in culturile de camp, vii si livezi.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016