Prognoza agrometeorologica 4 - 10 aprilie. Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploaie
Publicat la data de 04 Apr. 2023 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 4 - 10 aprilie.
Caracteristici meteorologice
In aceasta perioada va predomina o vreme mai rece sub aspect termic, in cea mai mare parte a tarii.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -2...10°C, abaterile termice negative fiind de 1...7°C, in majoritatea regiunilor.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 0...12°C, pe intreg teritoriul agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului se va incadra intre -4...7°C in toate zonele de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, producandu-se bruma si inghet superficial la sol.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 4...9°C in zonele de campie, in general optima efectuarii semanatului la culturile de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie la cele din prima urgenta (mazare, borceag, ovaz, orzoaica, etc.).
Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vantului, in majoritatea regiunilor. Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei si Banatului, local in vestul, sudul si centrul Munteniei, estul, nordul si izolat nord-vestul Moldovei.
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea, suprafete agricole extinse din Moldova si Muntenia, izolat in sudul Transilvaniei si nord-vestul Banatului.
Pe profilul de sol 0-20 cm/ogor, aprovizionarea cu apa va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, local in nordul si estul Moldovei.
Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema), pe suprafete extinse din Moldova si Dobrogea, local in nordul, nord-estul si estul Munteniei, izolat in estul Transilvaniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, atat la culturile de toamna, cat si la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua pe ansamblu normal pe aproape intreg teritoriul agricol, iar in zonele depresionare, procesele de crestere si
dezvoltare ale plantelor se vor desfasura usor mai lent.
Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna vor parcurge aparitia frunzei a treia si infratirea (10- 100%), precum si alungirea paiului (10- 60%), la nivelul intregii tari.
Rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (9-18 frunze), iar pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului din zonele de campie se va inregistra aparitia inflorescentelor (10-40%).
In cea mai mare parte a plantatiilor pomicole, la soiurile extratimpurii si timpurii de cais, piersic si cires se vor inregistra fazele de inflorire si local, legare a rodului. Speciile semintoase se vor afla la inmugurire si dezmugurire, izolat fiind posibil inceputul infloririi la mar.
Vita-de-vie isi va continua faza de „plans” in toate podgoriile, local declansandu-se inmugurirea la soiurile de masa. La culturile de primavara din prima urgenta semanate pe suprafete agricole restranse se vor inregistra fazele de
germinare si rasarire, continuandu-se totodata lucrarile de semanat (sfecla de zahar, cartof, floarea-soarelui, etc.).
Lucrarile agricole de sezon (arat, pregatirea patului germinativ, semanat, fertilizari, erbicidari, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea desfasura in conditii bune, in aproape toata tara.
Totodata, in zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp vor fi intrerupte temporar.
Recomandari de specialitate
- Pregatirea patului germinativ si continuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof);
- Administrarea de ingrasaminte minerale complexe la speciile de toamna;
- Continuarea lucrarilor de combatere a buruienilor, bolilor si daunatorilor din culturile de toamna;
- Aplicarea tratamentelor fitosanitare la speciile pomicole.
- Efectuarea lucrarilor de intretinere in culturile de camp, vii si livezi.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>