Prognoza agrometeorologica 4 - 10 ianuarie. Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale
Publicat la data de 03 Ian. 2023 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 4 - 10 ianuarie.
Caracteristici meteorologice
In aceasta perioada va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit, pe intreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -1...11°C, mai ridicata cu 1...9°C in raport cu normele climatologice, in toate zonele de cultura.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 3...15°C, la nivelul intregii tari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va oscila intre -4...7°C in cea mai mare parte a regiunilor, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi conditii de producere a brumei.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Banat, Crisana, Transilvania si Oltenia, pe suprafete extinse din Muntenia si Moldova, izolat estul Dobrogei.
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema) se vor inregistra in cea mai mare parte a Dobrogei, local in estul, sudul si sud-estul Moldovei, nordul, nord-estul, sud-estul si sudul Munteniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice mentionate, datorita regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit, ritmurile de crestere si dezvoltare ale cerealierelor de toamna vor evolua in general normal in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor depresionare nordice si centrale, unde procesele vegetative se vor desfasura usor mai lent.
La culturile de orz si grau de toamna, functie de data semanatului se vor inregistra fazele de rasarire (70-100%), aparitia frunzei a treia (50-100%) si infratire (30-100%). Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive.
Rapita se va afla predominant in faza de dezvoltare a aparatului foliar, (5-9 frunze), cu o uniformitate si vigurozitate a culturilor in general medie si slaba.
Speciile pomicole si viticole isi vor continua repausul vegetativ, acestea avand in general o buna rezistenta la temperaturile scazute din aceasta perioada.
Ca urmare, lucrarile agricole specifice (araturi, fertilizari, etc.) se vor efectua in bune conditii, iar in zilele cu precipitatii vor fi sistate temporar.
Recomandari de specialitate
- Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie
- Incorporarea gunoiului de grajd in camp si fertilizarea cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu
- Efectuarea araturilor adanci pe suprafetele fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>