Prognoza agrometeorologica 5 - 11 iulie 2022. Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa
Publicat la data de 05 Iul. 2022 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 5 - 11 iulie 2022.
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea mai calda de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata, in cea mai mare parte a tarii.
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 20...30°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C si 17...26°C in restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 22...38°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 10...23°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in CD-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios si 100...
Oferta Speciala
valabila 48h
Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina, pe aproape intreg teritoriul. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate in cultura de porumb neirigat, pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Dobrogea, Maramures si Banat, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Transilvania si Crisana, local in nordul, estul, sud-vestul, sudul si sud-estul Munteniei, sudul, centrul si estul Olteniei.
Rezerva de apa din sol se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, local nordul, vestul, sudul si centrul Munteniei, nordul, vestul si estul Olteniei, sudul, izolat centrul si nord-estul Transilvaniei, centrul si nord-vestul Moldovei, sud-estul Crisanei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare a mentinerii temperaturilor maxime din aer peste pragurile biologice critice de rezistenta a plantelor (30...32°C), la culturile prasitoare aflate in perioada consumului maxim fata de apa, se va produce in continuare fenomenul de ofilire temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, ingalbenirea si uscarea partiala a aparatului foliar, precum si fortari stadiale, indeosebi pe arealele agricole afectate de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.
Functie de data semanatului, orzul si graul de toamna vor inregistra definitivarea maturitatii in lapte (80-100%), plantele aflandu-se predominant in fazele de maturitate in ceara (10-100%) si deplina (30-100%), extinzandu-se suprafetele agricole in curs de recoltare.
In cea mai mare parte a teritoriului agricol, rapita isi va definitiva coacerea bobelor in silicve (90-100%), continuandu-se totodata maturitatea deplina (10-100%) si recoltarea.
La cultura de floarea-soarelui se vor semnala fazele de formare a calatidiului si inflorire (10-100%), la nivelul intregii tari. Functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, porumbul se va afla la formarea paniculului (10-100%) si inflorire (10-60%) la hibrizii extratimpurii.La sfecla de zahar se vor semnala dezvoltarea aparatului foliar si ingrosarea axei hipocotile (20-100%).
Cartoful, functie de data plantatului, va parcurge inflorirea (40-100%), precum si cresterea tuberculilor (20-100%), in majoritatea bazinelor de cultura.
Speciile de semintoase (mar, par) isi vor continua cresterea fructelor si acumularea zaharului, iar samburoasele (cais, piersic si prun), maturarea fructelor si recoltarea acestora. In majoritatea podgoriilor, vita-de-vie se va afla la infrunzire, cresterea lastarilor, precum si dezvoltarea boabelor la soiurile timpurii.
Conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice (recoltare, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.).
Recomandari de specialitate
- Continuarea tratamentelor fitosanitare la culturile de camp si pomi-viticole
- Combaterea buruienilor prin erbicidari, prasile manuale la speciile prasitoare
- Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si pomii fructiferi
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Tot ce trebuie sa stii despre un buldoexcavator
Atunci cand o echipa de constructori trebuie sa execute lucrari terasiere complexe - sapaturi, incarcare cu pamant, mutare de materiale - folosesc un buldoexcavator sau, de ce nu, o flota intreaga de buldoexcavatoare. Aceste utilaje versatile reprezinta un adevarat avantaj pe orice santier.... citeste mai mult>>
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>