Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 6 - 10 iunie 2022. Regimul termic al aerului deosebit de ridicat in zonele de campie

prognoza-agrometeorologica-6-10-iunie-2022-regimul-termic-al-aerului-deosebit-de-ridicat-in-zonele-de-campie

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 4 - 10 iunie.


Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal in cea mai mare parte a tarii, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14...26°C in toate zonele de cultura, valori mai ridicate cu 1...5°C in raport cu mediile multianuale. 
 
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 21...33°C, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului va  oscila intre 6...20°C, in cea mai mare parte a tarii.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Din punct de vedere pluviometric, se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
 

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, Banat si Crisana, local in centrul si estul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Oltenia, local nordul si sudul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, vestul si centrul Munteniei, izolat in nord-estul Banatului si sud-estul Crisanei.
 
Gradul de aprovizionare cu apa al solului pe adancimea 0-100 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Oltenia si Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei, local in nord-estul si vestul Banatului, vestul si sud-estul Crisanei, vestul, estul, centrul, izolat sud-vestul Moldovei.

Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea si Maramures, pe suprafete extinse din Moldova, local nordul, estul si sudul Munteniei, nordul si nord-vestul Banatului, nordul, izolat in sud-vestul Crisanei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ca urmare, la culturile agricole, ritmurile de crestere si dezvoltare vor fi normale in aproape toata tara si chiar intensificate, datorita temperaturilor din aer si sol mai ridicate decat in mod obisnuit, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Totodata, la culturile de toamna semanate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar la cele intarziate fenologic si pe arealele agricole afectate de seceta pedologica din sudul si sud-estul tarii, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba.
 
La orzul si graul de toamna se vor continua inspicarea si inflorirea (30-100%), precum si maturitatea in lapte (10-70%), in special in semanaturile efectuate in perioada optima. In sudul, sud-estul, estul si centrul tarii, rapita se va afla in fazele de formare a silicvelor si a boabelor in silicve (30-100%) in majoritatea zonelor de cultura, izolat fiind posibila declansarea maturitatii depline (10-30%), indeosebi in jumatatea de sud a tarii.

La cultura de floarea-soarelui vor predomina formarea primei perechi de frunze (50-100%) si infrunzirea (10-16 frunze). Functie de data semanatului, la porumb se va definitiva rasarirea (100%), continuandu-se totodata cresterea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (5-12 frunze), in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Sfecla de zahar din principalele bazine de cultura isi va finaliza rasarirea (100%), plantele aflandu-se la dezvoltarea aparatului foliar (10-100%) si ingrosarea axei hipocotile (10-40%).

Fenologic, cartoful se va afla la rasarire (90-100%), precum si formarea/cresterea lastarilor laterali si tuberizare (30-100%), iar soiurile timpurii de consum isi vor continua imbobocirea si inflorirea (10-100%). Pomii fructiferi vor parcurge cresterea lastarilor/frunzelor/rodului, in toate plantatiile.

Soiurile timpurii de cires si cais ajunse la maturitatea de consum se vor recolta in continuare. Speciile viticole din majoritatea podgoriilor vor inregistra fazele de infrunzire, cresterea lastarilor si aparitia inflorescentelor, iar in sudul, estul si vestul tarii se vor semnala inflorirea si formarea boabelor la soiurile timpurii.

In conditiile agrometerologice mentionate, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfasura in conditii optime, in cea mai mare parte a tarii.
 

Recomandari de specialitate

- Efectuarea in continuare a tratamentelor chimice impotriva bolilor si daunatorilor in culturile de camp
 
- Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare
 
- Aplicarea tratamentelor fitosanitare in plantatiile pomi-viticole
 
- Combaterea buruienilor prin erbicidari si prasile mecanice la speciile de prasitoare (porumb si floarea-soarelui)
 
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016