Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: AgroMeteo

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 6 - 12 decembrie.
Caracteristici meteorologice
In acest interval va predomina o vreme mai calda sub aspect termic, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -1...12°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, la nivelul intregii tari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 6...15°C, in aproape toata tara.
Temperatura minima a aerului se va situa intre -3...8°C in majoritatea regiunilor agricole, local fiind conditii de producere a brumei si a inghetului superficial la sol.
Sunt prognozate precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita, ninsoare) in nordul si nord-estul tarii, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, vor fi conditii de producere a cetii, izolat asociata cu burnita.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Banat si Crisana, local in nordul si estul Moldovei, izolat nord-vestul si sudul Munteniei.
Continutul de apa din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei si a Moldovei, izolat in nord-vestul Banatului, vestul Crisanei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile de toamna vor evolua normal in majoritatea zonelor agricole, iar in depresiunile nordice si centrale, procesele vegetative se vor desfasura lent, izolat fiind posibile stagnari temporare in evolutia fenologica a plantelor.
Starea de vegetatie a culturilor se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv.
Culturile de orz si grau de toamna vor inregistra predominant rasarirea (60-100%), aparitia frunzei a treia (40-100%) si infratirea (10-100%), la nivelul intregului teritoriu agricol.
Sub aspect fenologic, rapita se va afla in faza de dezvoltare a aparatului foliar (10-13 frunze) in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Speciile pomi-viticole vor parcurge starea de repaus vegetativ, in majoritatea plantatiilor.
Lucrarile agricole in camp (araturi, intretinerea plantatiilor pomi-viticole, fertilizari, etc.) vor fi intrerupte in zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la cerealierele de toamna
- Aplicarea ingrasamintelor minerale cu fosfor si potasiu la culturile de toamna infiintate in epoca optima
- Efectuarea tratamentelor fitosanitare in vii si livezi
- Lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole (araturi, ingropatul viilor, transportul gunoiului de grajd, taieri, etc.)

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News