Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 6 - 12 septembrie 2022. Local se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol

prognoza-agrometeorologica-6-12-septembrie-2022-local-se-pot-inregistra-cantitati-de-apa-mai-insemnate-din-punct-de-vedere-agricol

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 6 - 12 septembrie 2022.


Caracteristici meteorologice

 
Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in majoritatea zonelor de cultura.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14...23°C, in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si 16...26°C in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, pe intreg teritoriul agricol.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 20...32°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 7...20°C, in aproape toata tara, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 17...24°C, limite optime efectuarii lucrarilor de semanat, precum si parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie la cultura de rapita.
 
Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a regiunilor. Totodata, local se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
 
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Transilvania, Maramures si Banat, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei si Crisanei, local in estul si sud-estul Dobrogei. 
 
Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in nord-estul, sud-estul si sudul Munteniei, sud-vestul, sudul si izolat centrul Moldovei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema).
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Procesele de coacere la culturile de camp si pomi-viticole se vor desfasura mai intens, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar pe suprafetele agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol, ritmurile de vegetatie vor fi in continuare stanjenite. 
 
De asemenea, regimul hidro-termic din aer si sol va favoriza desfasurarea proceselor de germinare-rasarire la culturile de toamna (rapita si orz) semanate pe suprafete agricole restranse.
 
Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui va inregistra predominant maturitatea deplina (70-100%) si recoltarea, in cea mai mare parte a tarii.
 
In functie de data semanatului, porumbul isi va definitiva maturitatea in lapte (90-100%), continuandu-se maturitatea ceara si deplina (10-100%).
 
Totodata, la hibrizii extratimpurii si timpurii se vor continua lucrarile de recoltare.
 
Sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica la soiurile tardive, continuandu-se recoltarea.
 
La speciile pomicole si viticole se vor continua in bune conditii cresterea si coacerea rodului, maturarea lemnului, precum si recoltarea la varietatile de sezon.
 
La rapita se vor extinde suprafetele semanate, iar la cele infiintate pana in prezent se vor putea inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire.
 
Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, tratamente fitosanitare, etc.), se vor putea efectua in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale
 
- Pregatirea terenurilor in vederea insamantarilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in stratul arabil al solului
 
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare, pomii fructiferi si vita-de-vie
 
- Efectuarea lucrarilor de toamna (discuit, arat, scarificat) pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului pe adancimea 0-20 cm (ogor)

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016