Prognoza agrometeorologica 6 - 12 septembrie 2022. Local se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol
Publicat la data de 06 Sep. 2022 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 6 - 12 septembrie 2022.
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in majoritatea zonelor de cultura.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14...23°C, in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si 16...26°C in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, pe intreg teritoriul agricol.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 20...32°C, in majoritatea zonelor de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 7...20°C, in aproape toata tara, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 17...24°C, limite optime efectuarii lucrarilor de semanat, precum si parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie la cultura de rapita.
Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a regiunilor. Totodata, local se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Transilvania, Maramures si Banat, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei si Crisanei, local in estul si sud-estul Dobrogei.
Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in nord-estul, sud-estul si sudul Munteniei, sud-vestul, sudul si izolat centrul Moldovei, se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema).
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Procesele de coacere la culturile de camp si pomi-viticole se vor desfasura mai intens, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar pe suprafetele agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol, ritmurile de vegetatie vor fi in continuare stanjenite.
De asemenea, regimul hidro-termic din aer si sol va favoriza desfasurarea proceselor de germinare-rasarire la culturile de toamna (rapita si orz) semanate pe suprafete agricole restranse.
Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui va inregistra predominant maturitatea deplina (70-100%) si recoltarea, in cea mai mare parte a tarii.
In functie de data semanatului, porumbul isi va definitiva maturitatea in lapte (90-100%), continuandu-se maturitatea ceara si deplina (10-100%).
Totodata, la hibrizii extratimpurii si timpurii se vor continua lucrarile de recoltare.
Sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica la soiurile tardive, continuandu-se recoltarea.
La speciile pomicole si viticole se vor continua in bune conditii cresterea si coacerea rodului, maturarea lemnului, precum si recoltarea la varietatile de sezon.
La rapita se vor extinde suprafetele semanate, iar la cele infiintate pana in prezent se vor putea inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare si rasarire.
Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, tratamente fitosanitare, etc.), se vor putea efectua in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale
- Pregatirea terenurilor in vederea insamantarilor de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in stratul arabil al solului
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare, pomii fructiferi si vita-de-vie
- Efectuarea lucrarilor de toamna (discuit, arat, scarificat) pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului pe adancimea 0-20 cm (ogor)

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>
Tot ce trebuie sa stii despre un buldoexcavator
Atunci cand o echipa de constructori trebuie sa execute lucrari terasiere complexe - sapaturi, incarcare cu pamant, mutare de materiale - folosesc un buldoexcavator sau, de ce nu, o flota intreaga de buldoexcavatoare. Aceste utilaje versatile reprezinta un adevarat avantaj pe orice santier.... citeste mai mult>>