Prognoza agrometeorologica 7 - 13 iunie 2023. Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa
Publicat la data de 07 Iun. 2023 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 7 - 13 iunie 2023.
Caracteristici meteorologice
In acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, la nivelul intregii tari.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 14...25°C, valori apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 20...30°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va oscila intre 7...19°C, in majoritatea regiunilor agricole.
Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara.
Totodata, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, Transilvaniei si a Munteniei, local in nordul, estul, izolat sud-vestul Moldovei.
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, local in nordul, estul si sudul Munteniei, centrul, estul si sudul Transilvaniei, izolat nord-vestul Banatului.
In cultura de porumb, rezerva de apa in stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Transilvania, Crisana, Banat si Oltenia, pe suprafete extinse din Muntenia si Moldova, izolat sud-vestul, centrul si nordul Dobrogei.
Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata), in Maramures, local in nord-estul, estul si sudul Munteniei, sudul, centrul, izolat nord-estul Moldovei, sud-estul, estul si centrul Dobrogei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul regimului hidrotermic din aer si sol favorabil, procesele vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura normal in cea mai mare parte a regiunilor agricole ale tarii.
Culturile de orz si grau de toamna infiintate in epoca optima isi vor continua inspicarea (60-100%), inflorirea (10-100%), precum si maturitatea in lapte (10-40%), pe majoritatea suprafetelor agricole.
Culturile tardive se vor afla in fazele de inspicare (50-100%) si inflorire (10-100%). Rapita din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana se va afla predominant la formarea silicvelor si a boabelor in silicve (20-100%), iar local in sud-estul tarii se va putea declansa maturitatea deplina (10-20%), in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
La floarea-soarelui vor predomina fazele de aparitie a primei perechi de frunze (30-100%) si infrunzire (6-14 frunze), la nivelul intregii tari.
Cultura de porumb isi va definitiva rasarirea (90-100%), plantele aflandu-se predominant la dezvoltarea aparatului foliar (5-13 frunze).
Sfecla de zahar din principalele bazine specializate va parcurge rasarirea (80-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (50-100%) si infrunzirea (8-15 frunze).
La cartof se vor inregistra rasarirea (70-100%), cresterea lastarilor laterali si tuberizarea (20-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum va fi posibila imbobocirea.
Pomii fructiferi vor parcurge cresterea si dezvoltarea fructelor, iar la soiurile timpurii de cires aflate la maturitatea de consum se va continua recoltarea. La semintoase se vor semnala cresterea lastarilor, frunzelor si rodului.
In toate podgoriile, la vita-de-vie se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), formarea inflorescentelor si inflorirea.
In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole in camp (aplicarea ingrasamintelor, erbicidari, prasile, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea desfasura in conditii bune.
Recomandari de specialitate
- Administrarea tratamentelor fitosanitare la speciile de toamna
- Aplicarea de tratamente cu insecto-fungicide in plantatiile pomi-viticole
- Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) in culturile prasitoare
- Aplicarea irigatiilor pe terenurile agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>
Afaceri profitabile la tara: cum sa infiintezi o plantatie de trandafiri?
Trandafirii sunt cultivati inca din cele mai vechi timpuri si sunt foarte indragiti pentru frumusetea lor. Contin substante active importante precum: ulei volatil, tanin, derivati flavonici, aldehide terpenice, nerol, citroneol, zaharuri, ceara, acid galic, vitamine (A, B2, C, K). Tocmai de aceea ei... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>