Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 8 - 14 octombrie 2024. Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa

prognoza-agrometeorologica-8-14-octombrie-2024-se-prognozeaza-ploi-locale-sub-forma-de-aversa

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 8 - 14 octombrie 2024.


Caracteristici meteorologice

 
Sub aspect termic, in acest interval va predomina o vreme mai calda decat in mod normal, in toate regiunile agricole.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 12...23°C, valori mai ridicate cu 1...7°C, in cea mai mare parte a tarii.
 
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 18...28°C, la scara intregii tari.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 6...18°C, in aproape toate zonele de cultura, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 13...21°C in majoritatea regiunilor agricole, favorabila parcurgerii primelor faze de vegetatie ale culturilor de toamna semanate pana la aceasta data.
 
Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Maramures, Transilvania, Crisana si Banat, local in sudul, estul, centrul, nord-vestul si nord-estul Moldovei, sudul, estul si centrul Dobrogei, nordul si estul Olteniei, nord-vestul, vestul, centrul, nordul, sudul, sud-estul si estul Munteniei. 
 
Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata si puternica) pe suprafete agricole extinse din Oltenia, local in vestul si sudul Munteniei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Ca urmare, conditiile agrometeorologice mentionate vor determina o evolutie in general normala a proceselor de maturare la culturile de camp si speciile pomi-viticole in cea mai mare parte a teritoriului agricol, exceptand zonele depresionare din centrul si nordul tarii, unde acestea vor fi mai incetinite. 
 
De asemenea, la culturile de toamna, regimul termic din aer si sol va favoriza desfasurarea fazelor incipiente de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si infrunzire, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Hibrizii semitardivi si tardivi de porumb din jumatatea de nord a tarii isi vor definitiva faza de maturitate deplina (90-100%) si recoltarea.
 
In principalele bazine specializate,  la sfecla de zahar se vor continua maturitatea tehnologica, uscarea frunzelor si recoltarea.
 
Cartoful aflat la maturitate deplina (100%) se va recolta pe ultimele suprafete agricole.
 
Speciile pomi-viticole vor parcurge fazele de coacere si maturare a fructelor/boabelor, precum si a lemnului in cea mai mare parte a plantatiilor, continuandu-se de asemenea ingalbenirea aparatului foliar si recoltarea.
 
La cultura de rapita, functie de data semanatului si conditiile pedoclimatice se vor semnala germinarea-rasarirea (10-100%) si formarea primelor frunze (2-5 frunze).
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate pana la aceasta data se vor afla la germinare si rasarire (10-60%), continuandu-se totodata lucrarile de semanat.
 
Lucrarile agricole de recoltare, transport, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, araturi de toamna, pregatirea patului germinativ, semanat, etc. se vor putea desfasura in conditii bune, cu exceptia zilelor cu precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Efectuarea rigolelor de scurgere pentru eliminarea apei in zonele cu excese de umiditate in sol
- Continuarea pregatirii patului germinativ in vederea infiintarii culturilor de toamna in perioada optima
- Efectuarea araturilor de toamna pe terenurile unde umiditatea solului este optima
- Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon (pomi fructiferi, vita-de-vie, porumb, sfecla de zahar si cartof)
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016