Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica 9 - 15 august 2022. Sunt posibile ploi locale, insotite de caderi de grindina

prognoza-agrometeorologica-9-15-august-2022-sunt-posibile-ploi-locale-insotite-de-caderi-de-grindina

Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 9 - 15 august 2022.


Caracteristici meteorologice

 
Vremea mai calda de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 19...30°C, in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C si 15...27°C spre sfarsitul perioadei, valori apropiate de normele climatologice, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 21...37°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 10...23°C, in toate zonele de cultura, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiuni.
 
Sunt posibile ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina. Totodata, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Caracteristici agrometeorologice

 
Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, Banat, Crisana si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, local in nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei. 
 
Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, local in sudul, sud-vestul, centrul si nord-estul Transilvaniei, izolat nordul, nord-vestul si vestul Munteniei, nordul, nord-estul si sud-vestul Moldovei, nordul Olteniei.
 

Starea de vegetatie a culturilor agricole

 
Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenta a plantelor (30...32°C), asociate cu deficite accentuate de apa in sol, starea de vegetatie la culturile prasitoare se va deprecia, inregistrandu-se ofilirea temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, frunze bazale uscate partial sau total, boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea-soarelui, precum si coacere fortata, cu efecte negative asupra potentialului productiv al plantelor.
 
La cultura de floarea-soarelui se va inregistra maturitatea in ceara (40-100%) si deplina (10-50%), in cea mai mare parte a regiunilor.
 
In functie de data semanatului, agrotehnica aplicata si gradul de precocitate al hibridului, porumbul va parcurge fazele de inflorire-matasire (50-100%), maturitate in lapte si ceara (10-100%), precum si deplina (10-30%), in majoritatea zonelor de cultura.
 
Sfecla de zahar se va afla la alungirea/ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful la dezvoltarea tuberculilor, vestejirea/uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica, izolat fiind posibila declansarea recoltarii la soiurile de vara.

La pomii fructiferi se vor semnala predominant fazele de crestere si coacere a rodului, acumularea zaharului in fructe, maturarea rodului. De asemenea, la soiurile de sezon se vor continua lucrarile de recoltare.
 
In toate podgoriile, vita-de-vie va parcurge fazele de crestere/dezvoltare a boabelor si acumulare a zaharurilor precum si izolat inceputul coacerii boabelor la soiurile timpurii de masa.

Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole de sezon (recoltare, erbicidari, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc), in zilele fara precipitatii.
 

Recomandari de specialitate

 
- Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol
 
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon
 
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale
 
- Efectuarea araturilor si pregatirea terenurilor in vederea insamantarii culturilor de toamna pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului in stratul arabil (0-20 cm)
 
- Lucrari de intretinere la speciile de camp, pomii fructiferi si vita-de-vie (erbicidari, tratamente fitosanitare)
 
- Pregatirea terenului prin efectuarea unor lucrari superficiale adaptate continutului de umiditate din sol si fara o mobilizare accentuata a solului, ca urmare a deficitului de apa

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016