Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prognoza agrometeorologica pentru 1 - 7 octombrie 2019
ANM a publicat prognoza agrometeorologica pentru perioada 1 - 7 octombrie 2019.
Caracteristici meteorologice
Vremea mai calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire, devenind normala din punct de vedere termic, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 10...25°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C si 8...14°C spre sfarsitul intervalului, limite apropiate de mediile climatologice, pe aproape intreg teritoriul. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 13...32°C, la scara intregii tari. Temperatura minima a aerului va oscila intre 2...17°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 10...26°C, favorabila pregatirii terenurilor agricole in vederea insamantarilor de toamna, precum si parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si aparitie a primelor frunze la culturile de rapita si orz semanate pana la aceasta data.
Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, in aproape toata tara. Totodata, izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de apa va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe suprafete extinse din Moldova, izolat in estul si sud-estul Dobrogei, nordul si nord-vestul Munteniei, nord-vestul Banatului, vestul Crisanei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice prognozate, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apa in sol, atat ritmurile vegetative ale culturilor de toamna (rapita, orz) semanate pana in prezent, cat si procesele de coacere si maturare ale speciilor prasitoare si pomi-viticole vor fi in continuare stanjenite.
La floarea-soarelui va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare, in toata tara.
Sub aspect fenologic, la hibrizii tardivi si semitardivi de porumb se va semnala maturitatea deplina (70-100%) si recoltarea, pe intreg teritoriul agricol.
In principalele bazine de cultura, sfecla de zahar se va afla la ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina.
Cultura de cartof va parcurge predominant fazele de maturitate deplina si recoltare, in majoritatea bazinelor specializate.
Pomii fructiferi si vita de vie vor inregistra coacerea si maturarea fructelor/boabelor/lemnului, continuandu-se totodata lucrarile de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea de consum.
La culturile de toamna (rapita si orz) se vor semnala germinarea si rasarirea, precum si aparitia primelor frunze, extinzandu-se suprafetele insamantate.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregǎtirea patului germinativ, semǎnat, etc.) se vor desfasura in conditii in general optime.
Sfaturi de specialitate ANM:
- Pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima, pe arealele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului;
- Efectuarea lucrarilor superficiale de pregatire a terenului, indeosebi in zonele unde continutul de umiditate din sol in stratul arabil este scazut;
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare ale produselor agricole de sezon;
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale.
Evolutia starii de vegetatie pentru perioada estimata utilizeaza prognoza meteorologica pe scurta/medie durata asociata cu informatiile fenologice colectate saptamanal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din Romania situate in apropierea statiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » Prognoza agrometeorologica 8 - 14 octombrie 2024. Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa
- » Prognoza agrometeorologica 1 - 7 octombrie 2024. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 11 - 30°C
- » Prognoza agrometeorologica 24 - 30 septembrie 2024. Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda sub aspect termic
- » Prognoza agrometeorologica 3 - 9 septembrie 2024. Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna se vor efectua pe ansamblu in conditii bune
- » Prognoza agrometeorologica 27 august - 2 septembrie 2024. Se recomanda efectuarea lucrarilor de recoltare la culturile prasitoare
Idei de afaceri in agricultura