Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prognoza agrometeorologica pentru 10-16 mai 2012
In prima parte a perioadei 10 - 16 mai 2012 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care, vremea va intra treptat intr-un proces de racire usoara, devenind normala, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 13...26 grade Celsius, in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...8 grade Celsius si 8...20 grade Celsius, spre sfarsitul intervalului, valori apropiate de mediile climatologice.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 11...32 grade Celsius, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre 4...20 grade Celsius, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 14...25 grade Celsius, favorabile desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de primavara.
Se prognozeaza ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor.
Rezerva de umiditate accesibila plantelor in cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va mentine in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in continuare in sud-estul, sudul, nord-vestul si local in estul si vestul tarii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
In cultura neirigata de porumb, gradul de aprovizionare cu apa a solului pe profilul 0-20 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (moderata, puternica si extrema) se va semnala in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, vestul Crisanei si al Maramuresului, sud-estul si local in estul Moldovei, sudul si estul Olteniei.
Pe fondul regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit, ritmurile de vegetatie ale speciilor de camp se vor desfasura in general normal si mai intens in zonele de campie, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Pe ansamblu, starea de vegetatie a culturilor de toamna infiintate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.
Orzul si graul de toamna insamantate in epoca optima se vor afla predominant la alungirea paiului (30-100%), "burduf" si inspicare (10-100%), iar local, in jumatatea de sud a tarii la orzul de toamna se va declansa inflorirea. In culturile intarziate fenologic se va definitiva infratirea (100%), continuadu-se faza de alungire a paiului (10-100%).
Cultura de rapita va parcurge inflorirea (10-100%) si formarea silicvelor (10-40%). La floarea-soarelui se va continua germinarea (80-100%), rasarirea (10-100%), aparitia primei perechi de frunze (10-100%), precum si infrunzirea (10-40%), in sudul si vestul tarii.
Sub aspect fenologic, porumbul va inregistra fazele de germinare (50-100%), rasarire (10-100%), aparitia frunzei a treia (10-100%) si infrunzire (10-35%).
Sfecla de zahar se va afla predominant la rasarire (10-100%) si dezvoltarea aparatului foliar, in cea mai mare parte a zonelor agricole. in principalele bazine de cultura, la cartof se vor semnala fazele de incoltire si rasarire (10-100%).
In plantatiile pomicole, la samburoase se vor continua cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar in jumatatea de sud a tarii la soiurile timpurii de cires se va putea declansa coacerea in "parga". La semintoase va fi posibila definitivarea infloririi, totodata semnalandu-se legarea si formarea rodului.
In majoritatea podgoriilor, vita de vie va parcurge cresterea frunzelor si a lastarilor, precum si formarea inflorescentelor, izolat fiind posibila declansarea infloririi, la soiurile timpurii din sudul tarii.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp se vor desfasura in conditii relativ bune.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 19 - 25 noiembrie 2024. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ploi locale
- » Prognoza agrometeorologica 12 - 18 noiembrie. In zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu burnita
- » Prognoza agrometeorologica 5 - 11 noiembrie 2024. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute
- » Prognoza agrometeorologica 29 octombrie - 4 noiembrie 2024. Precipitatiile prognozate vor fi reduse cantitativ
- » Prognoza agrometeorologica 22 - 28 octombrie 2024. Se recomanda urgentarea insamantarilor la orzul si graul de toamna
Idei de afaceri in agricultura