Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru 10-16 mai 2012

prognoza-agrometeorologica-pentru-10-16-mai-2012

In prima parte a perioadei 10 - 16 mai 2012 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care, vremea va intra treptat intr-un proces de racire usoara, devenind normala, pe aproape intreg teritoriul agricol.


Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 13...26 grade Celsius, in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...8 grade Celsius si 8...20 grade Celsius, spre sfarsitul intervalului, valori apropiate de mediile climatologice.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 11...32 grade Celsius, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre 4...20 grade Celsius, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 14...25 grade Celsius, favorabile desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de primavara.

Se prognozeaza ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor.

Rezerva de umiditate accesibila plantelor in cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va mentine in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in continuare in sud-estul, sudul, nord-vestul si local in estul si vestul tarii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


In cultura neirigata de porumb, gradul de aprovizionare cu apa a solului pe profilul 0-20 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (moderata, puternica si extrema) se va semnala in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, vestul Crisanei si al Maramuresului, sud-estul si local in estul Moldovei, sudul si estul Olteniei.

Pe fondul regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit, ritmurile de vegetatie ale speciilor de camp se vor desfasura in general normal si mai intens in zonele de campie, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Pe ansamblu, starea de vegetatie a culturilor de toamna infiintate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.

Orzul si graul de toamna insamantate in epoca optima se vor afla predominant la alungirea paiului (30-100%), "burduf" si inspicare (10-100%), iar local, in jumatatea de sud a tarii la orzul de toamna se va declansa inflorirea. In culturile intarziate fenologic se va definitiva infratirea (100%), continuadu-se faza de alungire a paiului (10-100%).

Cultura de rapita va parcurge inflorirea (10-100%) si formarea silicvelor (10-40%). La floarea-soarelui se va continua germinarea (80-100%), rasarirea (10-100%), aparitia primei perechi de frunze (10-100%), precum si infrunzirea (10-40%), in sudul si vestul tarii.

Sub aspect fenologic, porumbul va inregistra fazele de germinare (50-100%), rasarire (10-100%), aparitia frunzei a treia (10-100%) si infrunzire (10-35%).

Sfecla de zahar se va afla predominant la rasarire (10-100%) si dezvoltarea aparatului foliar, in cea mai mare parte a zonelor agricole. in principalele bazine de cultura, la cartof se vor semnala fazele de incoltire si rasarire (10-100%).

In plantatiile pomicole, la samburoase se vor continua cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar in jumatatea de sud a tarii la soiurile timpurii de cires se va putea declansa coacerea in "parga". La semintoase va fi posibila definitivarea infloririi, totodata semnalandu-se legarea si formarea rodului.

In majoritatea podgoriilor, vita de vie va parcurge cresterea frunzelor si a lastarilor, precum si formarea inflorescentelor, izolat fiind posibila declansarea infloririi, la soiurile timpurii din sudul tarii.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp se vor desfasura in conditii relativ bune.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016