Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru 20 - 26 iunie 2019

prognoza-agrometeorologica-pentru-20-26-iunie-2019

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza agrometeorologica pentru perioada 20 - 26 iunie 2019.


Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit pe intreg teritoriul agricol al tarii, chiar deosebit de ridicat in zonele de campie. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 19...29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la scara intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 26...34°C, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 12...24°C, la nivelul intregului teritoriu.
 
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, in aproape toata tara. Local, cantitatile de apa pot fi mai insemnate si vor fi conditii de producere a grindinei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. In Dobrogea, estul, local in nordul Munteniei, izolat in sudul, sud-estul si estul Moldovei, se vor inregistra deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema).
 
Gradul de aprovizionare cu apa al solului pe adancimea 0-100 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, izolat in nord-estul si estul Munteniei, sud-estul Moldovei si centrul Transilvaniei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, regimul termic al aerului va permite ritmuri normale de desfasurare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la prasitoare, cresterea si dezvoltarea vegetativa vor decurge in conditii bune in cea mai mare parte a regiunilor, in special pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. In semanaturile de toamna efectuate in epoca optima starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile intarziate din punct de vedere fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) insamantate in perioada optima se vor afla in fazele de maturitate in lapte si ceara (10-100%), pe aproape intreg teritoriul agricol. Culturile infiintate dupa data de 20 octombrie 2018 isi vor definitiva alungirea paiului (100%), continuandu-se totodata inspicarea si inflorirea (10-100%). 
 
In Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana, rapita isi va continua in bune conditii formarea silicvelor (70-100%), cresterea boabelor in silicve (10-100%) si maturitatea deplina (10-40%).
 
Cultura de floarea-soarelui va parcurge cresterea aparatului foliar (12-29 frunze) si formarea capitulului (10-50%), in majoritatea regiunilor agricole. In semanaturile efectuate in epoca optima starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba la cele intarziate fenologic.
 
In functie de data infiintarii culturii, porumbul se va afla predominant in fazele de formare a frunzei a 3-a (60-100%) si infrunzire (6-18 frunze) in cea mai mare parte a zonelor, iar izolat in extremitatea de sud a tarii va fi posibila declansarea aparitiei paniculului la hibrizii extratimpurii si timpurii. Sfecla de zahar isi va continua cresterea aparatului vegetativ (12-21 frunze) si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-40%), iar cartoful, cresterea lastarilor laterali (40-100%), tuberizarea (20-100%), precum si inflorirea (10-90%) la soiurile de vara. La pomii fructiferi, speciile de samburoase timpurii (cires, visin) aflate in faza de maturitate tehnologica se va continua recoltarea, iar la piersic, cais si prun se va semnala cresterea fructelor si a lastarilor, precum si infrunzirea. La semintoase (mar, par, gutui) se vor semnala formarea si dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea. In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie va inregistra infrunzirea, cresterea lastarilor si inflorirea, iar soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor.
 
Conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole de sezon (erbicidari, fertilizari, prasile mecanice/manuale, tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, recoltarea fructelor de sezon, etc.).
 
Recomandari de specialitate ANM:
  • Continuarea aplicarii tratamentelor fito-sanitare in culturile de camp si pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale);
  • Administrarea ingrasamintelor chimice la culturile prasitoare.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016