Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 1 - 7 mai 2020

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-1-7-mai-2020

ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 1 - 7 mai 2020. Consult-o integral mai jos!


Iata cum va fi vremea!
 
Caracteristici meteorologice
Vremea mai calda de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata devenind normala sub aspect termic, la nivelul intregii tari.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 11...20°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C si 7...16°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a regiunilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 12...26°C, in toate zonele de cultura.
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 2...14°C, in aproape toata tara, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare. 
 
Regimul termic mediu diurn al solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 12...21°C, limite optime desfasurarii fazelor de germinare-rasarire la culturile semanate pana la aceasta data.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa prognozate vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.
 
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna, se va situa la valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crisana, Transilvania si Maramures, cea mai mare parte a Olteniei. Local in sudul teritoriului agricol, rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare.
 
In cultura neirigata de porumb, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-20 cm se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Banat, Crisana si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Transilvania, local in nordul, estul si sudul Olteniei.
 
Local in centrul, estul si sud-vestul Olteniei, sudul, vestul si nord-vestul Munteniei, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, gradul de aprovizionare cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare. 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri in general normale de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp in majoritatea regiunilor agricole, exceptand suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica prelungita, unde la nivelul sistemului radicular al plantelor de orz si grau de toamnĒŽ se va putea inregistra o incetinire a proceselor de vegetatie, local semnalandu-se fenomenul de ofilire temporara, precum si ingalbenirea si uscarea prematurĒŽ a frunzelor bazale.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) isi vor definitiva infratirea (100%), continuandu-se totodata alungirea paiului (10-100%), la scara intregii tari. De asemenea, in zonele de campie va fi posibila declansarea fazelor de „burduf” si inspicare.
 
Cultura de rapita va parcurge alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (20-100%), precum si inflorirea (10-30%), indeosebi in jumatatea sudica a tarii. 
 
Speciile pomicole se vor afla predominant in fazele de inflorire, precum si de crestere a frunzelor/lastarilor/rodului, la nivelul intregului teritoriu agricol.
 
In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor semnala dezmugurirea, infrunzirea si cresterea lastarilor laterali.
 
Speciile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) isi vor continua germinarea (30-100%), rasarirea (20-100%), precum si aparitia primelor frunze (10-30%).
 
La sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor inregistra germinarea si incoltirea (10-100%), finalizandu-se totodata lucrarile de semanat, in aproape toate bazinele specializate.
 
Lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in conditii bune, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
 
Sfaturi de specialitate ANM:
  • Urgentarea si chiar finalizarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului/plantatului la culturile de primavara (floarea-soarelui, sfecla de zahar, porumb, cartof);
  • Fertilizarea faziala a culturilor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu si complexe);
  • Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in semanaturile de toamna;
  • Aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.
 
Evolutia starii de vegetatie pentru perioada estimata utilizeaza prognoza meteorologica pe scurta/medie durata asociata cu informatiile fenologice colectate saptamanal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din Romania situate in apropierea statiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie. 
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016