Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: AgroMeteo

ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 10-16 noiembrie 2020. Consult-o acum mai jos!
Iata cum va fi vremea!
Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 2...13°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 6...16°C, in majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura minima a aerului va oscila intre -3...10°C in aproape toata tara, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi conditii de producere a brumei.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 5...14°C in zonele de campie, limite optime continuarii proceselor de crestere si dezvoltare la speciile de toamna.
Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. Izolat in zonele joase si de lunca se va produce ceata, asociata cu burnita.
Caracteristici agrometeorologice
Gradul de aprovizionare cu apa al solului, in stratul de sol 0-20 cm in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Deficite de umiditate in sol se vor inregistra in Dobrogea, local nordul, nordestul si estul Munteniei, estul si izolat sud-vestul Olteniei, sud-estul Moldovei, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Regimul termic din aer si sol va fi in general optim desfasurarii ritmurilor biologice ale culturilor de camp, in cea mai mare parte a tarii. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi buna si medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele cu deficite de umiditate in sol.
Culturile de orz si grau de toamna isi vor definitiva faza de germinare (90-100%), continuandu-se totodata rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%), precum si infratirea (10-30%).
In vestul, sud-estul, sudul si estul tarii, rapita se va afla la rasarire (30-100%) si dezvoltarea aparatului foliar (6-12 frunze).
La pomii fructiferi si vita-de-vie se vor semnala maturarea lemnului, colorarea si caderea frunzelor, in toate plantatiile, speciile adaptandu-se treptat la conditiile de iernare.
Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile efectuarii lucrarilor agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari, recoltarea de pe ultimele suprafete), acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
Sfaturi de specialitate ANM:
- Finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale si continuarea araturilor adanci de toamna;
- Administrarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna semanate in perioada optima;
- Efectuarea lucrarilor de arat in vii si livezi.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News