Prognoza agrometeorologica pentru perioada 11-17 ianuarie 2022
Publicat la data de 10 Ian. 2022 in:
AgroMeteo ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 11-17 ianuarie 2022. Consult-o acum mai jos!
Iata cum va fi vremea!
Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, vremea mai rece de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, devenind normala sub aspect termic, in toate regiunile agricole.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -12...0°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1...6°C si -8...5°C in restul intervalului, limite apropiate de normele climatologice, in cea mai mare parte a tarii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -6...10°C, in majoritatea zonelor de cultura.
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -18...2°C la nivelul intregii tari, producandu-se inghet la sol.
Sunt posibile precipitatii sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol. De asemenea, vor fi conditii de producere a cetii, izolat asociata cu depunere de chiciura.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Banat si Oltenia, cea mai mare parte a Crisanei, Munteniei si Dobrogei, izolat in sud-estul Moldovei.
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Moldova, izolat nordul si nord-estul Munteniei, centrul Dobrogei, sud-estul Crisanei.
Ca urmare, speciile de camp si pomi-viticole se vor afla in stadiul de repaus vegetativ, in aproape toata tara. Totodata, la culturile de rapita, orz si grau de toamna, datorita temperaturilor minime mai scazute din aer si sol situate sub pragurile biologice critice de rezistenta (-10…-15°C) ale plantelor, local vor fi posibile vatamari ale aparatului foliar prin brunificari si degeraturi ale frunzelor, in special in semanaturile tardive si pe terenurile fara strat protector de zapada.
Sub aspect fenologic, la cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate inperioada optima se vor semnala fazele de infrunzire si infratire (10-100%), iar culturile semanate tardiv vor parcurge rasarirea si aparitia frunzei a treia (30-100%).
Cultura de rapita din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii se va afla predominant in faza de infrunzire, cu o stare de vegetatie pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv.
In cea mai mare parte a plantatiilor, la pomii fructiferi si vita-de-vie se va mentine repausul vegetativ, speciile fiind in general, bine adaptate conditiilor de iernare.
In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon vor fi intrerupte temporar.
Sfaturi de specialitate ANM:
-
Continuarea efectuarii controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna, precum si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
-
Aplicarea ingrasamintelor organice si continuarea efectuarii lucrarilor de intretinere in vii si livezi.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>