Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prognoza agrometeorologica pentru perioada 13-19 noiembrie 2012
![prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-13-19-noiembrie-2012](https://agroromania.manager.ro/media/rezerva-apa-sol-12-noiembrie.jpeg)
Perioada 13 - 19 noiembrie 2012 se va caracteriza printr-o vreme usor mai rece decat in mod normal, in cea mai mare parte a tarii, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -3...10 grade Celsius, mai scazuta cu 1...4 grade Celsius in raport cu mediile multianuale, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 2...14 grade Celsius, in majoritatea zonelor de cultura.
Temperatura minima a aerului se va situa intre -10...6 grade Celsius, la nivelul intregii tari, valorile cele mai scazute (-10...-5 grade Celsius), fiind posibile in zonele depresionare, unde se va produce bruma si inghet la suprafata solului.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 4...14 grade Celsius, optima desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire la speciile de toamna, indeosebi din zonele de campie.
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim și izolat optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata și local puternica se vor semnala pe suprafete extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia, sud-vestul și local in centrul și nordul Munteniei, centrul Banatului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
In conditiile agrometeorologice mentionate, regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va determina o evolutie normala a proceselor biologice la speciile de toamna si pomi-viticole in aproape toata tara, iar in zonele depresionare, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente.
Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si buna pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in culturile infiintate tardiv, precum si pe arealele agricole afectate de seceta pedologica.
Culturile de orz si grau de toamna, in functie de data semanatului si agrotehnica aplicata se vor afla in fazele de germinare, rasarire si aparitie a frunzei a treia (30-100%), cele mai avansate in vegetatie fiind culturile semanate in perioada optima, aflate in faza de infratire (10-100%).
Rapita isi va putea definitiva faza de rasarire (90-100%), aflandu-se predominant la dezvoltarea aparatului foliar (10-100%), la nivelul intregii tari.
La pomii fructiferi si vita de vie se vor inregistra maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea frunzelor, local fiind posibila declansarea fazei de repaus vegetativ, speciile fiind in general bine adaptate la conditiile de iernare.
![TOP 4 Afaceri agricole în 2025](https://media.rs.ro/filemanagerraport/AgroRomania/RAPAGR1224.png)
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 4 - 10 februarie 2025. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ninsoare
- » Prognoza agrometeorologica 28 ianuarie - 3 februarie 2024. Lucrarile agricole in camp se vor putea efectua in bune conditii
- » Prognoza agrometeorologica 21 - 27 ianuarie 2024. Se recomanda efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole
- » Prognoza agrometeorologica 14 - 20 ianuarie 2024. Se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura
- » Prognoza agrometeorologica 24 - 30 decembrie 2024. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine