Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 13 -19 octombrie

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-13-19-octombrie

Sub aspect termic, perioada 13-19 octombrie 2011 se va caracteriza printr-o vreme mai rece decat in mod normal, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, informeaza Administratia Nationala de Meteorologie (ANM). Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 1...13 grade C, mai scazuta cu 1...5 grade C comparativ cu mediile multianuale, la nivelul intregului teritoriu agricol.


Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 6...17 grade C, la scara intregii tari. Temperatura minima a aerului se va situa intre -4...9 grade C, posibil mai coborate in zonele depresionare, unde vor fi conditii de producere a brumelor.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va inregistra valori de 7...14 grade C, optima pentru desfasurarea proceselor de germinare, rasarire si infrunzire la culturile de toamna infiintate pana la aceasta data.

Se intrevad ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va mentine la valori satisfacatoare si apropiate de optim, pe majoritatea suprafetelor agricole. Seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si izolat extrema, se va semnala in continuare in vestul si sud-estul teritoriului agricol.

Procesele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna se vor desfasura in ritmuri normale in majoritatea zonelor de cultura, iar in zonele depresionare, pe fondul temperaturilor scazute din aer si sol, evolutia fenologica va fi mai lenta. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi in general buna si medie pe terenurile cu o buna aprovizionare a solului, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite de umiditate in sol.  

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


La cultura de porumb din Transilvania si nordul Moldovei se va incheia recoltarea. Sfecla de zahar din principalele bazine de cultura va inregistra maturitatea deplina si recoltarea. In majoritatea plantatiilor, speciile pomi-viticole isi vor continua maturarea lemnului/coardelor, ingalbenirea/caderea frunzelor, precum si recoltarea la soiurile tardive.

Sub aspect fenologic, la rapita se va semnala germinarea, rasarirea si infrunzirea (10-100%), uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind in general medie si slaba. Culturile de orz si grau de toamna, functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice se vor afla predominant in fazele de germinare-rasarire (10-100%) si aparitia primelor frunze (10-30%).

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon se vor putea desfasura in conditii bune. 

ANM recomanda continuarea lucrarilor de eliberare a suprafetelor agricole de resturile vegetale; Efectuarea araturilor de toamna, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu a apa a solului in stratul 0-20 cm (ogor). Specialistii atentioneaza asupra urgentarii pregatirii patului germinativ in vederea continuarii semanatului la orzul si graul de toamna. 

REZERVA DE APA IN SOL

La data de 10 Octombrie 2011, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-20 cm (ogor), se situeaza la valori satisfacatoare (AS) si apropiate de optim (ApO), în cea mai mare parte a Moldovei, Olteniei, Transilvaniei, precum si in vestul si nordul Munteniei, estul Maramuresului. Cantitatile de precipitatii cazute in intervalul 08-10 octombrie 2011 au redus suprafetele afectate de seceta pedologica, precum si intensitatea acestui fenomen. Deficite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata-SM, puternica-SP si extrema-SE) se mentin pe areale agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, Banat, Crisana, local in vestul Maramuresului, estul Moldovei si sud-estul Olteniei. Cantitatile de precipitatii prognozate in intervalul 11 – 17 Octombrie vor determina in continuare imbunatatirea continutului de umiditate din sol.






Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016