Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 14 - 20 septembrie

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-14-20-septembrie

ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 14 - 20 septembrie. Consult-o acum mai jos!


Iata cum va fi vremea!
 
Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14...26°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, pe intreg teritoriul agricol.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 21...33°C, in majoritatea regiunilor.
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 6...19°C, in toate zonele de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei.
 
Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va oscila intre 15...26°C, la scara intregii tari, optima continuarii pregatirii patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de rapita si orz de toamna.
 
Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, in aproape toate regiunile. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
 
Caracteristici agrometeorologice
Gradul de aprovizionare cu apa a solului, in stratul 0-20 cm/ogor, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Maramures si Transilvania, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Banat si Crisana, local vestul, nord-vestul, nordul si centrul Munteniei, sudul Dobrogei. 
 
In Oltenia, cea mai mare parte a Dobrogei si a Munteniei, local sudul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului si vestul Crisanei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica).
 
Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer si sol va fi favorabil desfasurarii proceselor de germinare si rasarire la speciile de toamna (rapita si orz) semanate in epoca optima pe suprafete restranse, in special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. De asemenea, pe terenurile din sudul si sud-estul tarii,  unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, procesele de coacere si maturare la speciile prasitoare, pomi fructiferi si vita-de-vie vor fi stanjenite, starea de vegetatie se va deprecia in continuare, iar izolat, ritmurile de coacere si maturare vor fi fortate.
 
Cultura de porumb se va afla in fazele de maturitate ceara (75-100%) si deplina (30-100%), extinzandu-se suprafetele recoltate, in majoritatea zonelor agricole.
 
Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se vor inregistra maturitatea deplina (50-100%) si recoltarea pe aproape intreg teritoriul, productiile estimate fiind sub potentialul biologic al soiurilor, indeosebi pe terenurile cu deficite de apa in sol.
 
Sfecla de zahar va parcurge predominant ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacinǎ, local, fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice.
 
Cartoful isi va continua uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica in toate plantatiile, precum si recoltarea la soiurile tardive si semitardive.
 
In majoritatea plantatiilor pomi-viticole vor predomina fazele de crestere si coacere a rodului, maturarea lemnului, precum si recoltarea la varietatile de sezon.
 
Rapita se va semana pe suprafete agricole extinse, iar in culturile infiintate pana in prezent se vor putea inregistra primele faze de vegetatie (germinare si rasarire).
 
Conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrǎrilor agricole de sezon (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semǎnat, etc.) in majoritatea regiunilor.
 
Sfaturi de specialitate ANM:
  • Efectuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarii culturilor de toamna in epoca optima pe arealele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului;
  • In zonele din sudul si sud-estul tarii, unde continutul de umiditate din sol in stratul 0-20 cm este scazut, se recomanda lucrari superficiale de pregatire a terenului;
  • Continuarea recoltarii, transportului si depozitarii produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton