Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 15-21 mai 2021

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-15-21-mai-2021

ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 15-21 mai 2021. Consult-o acum mai jos!


Iata cum va fi vremea!
 
Caracteristici agrometeorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, pe intreg teritoriul agricol.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 11...21°C la nivelul intregii tari, valori apropiate de mediile multianuale. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 16...27°C, in toate zonele de cultura.
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 5...16°C, in majoritatea regiunilor.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va situa intre 12...23°C, optima parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire si infrunzire) la culturile infiintate in epoca optima.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si caderi de grindina, in aproape toata tara. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot depasi 15-20 l/mp si izolat, 20-25 l/mp.
 
In cultura graului de toamna, rezerva de apa pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si izolat optime, in Maramures si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, local in vestul si nord-estul Banatului, nordul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, sudul, estul si nordul Dobrogei, estul, centrul, izolat sud-vestul si sud-estul Moldovei, nordul Crisanei. 
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Moldova si Crisana, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei.
 
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute, seceta pedologica fiind moderata, local in nord-estul si nordul Moldovei, izolat vestul Crisanei, nord-vestul Banatului.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de camp si pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal in majoritatea regiunilor agricole, iar in zonele de campie din sudul si vestul tarii, procesele biologice ale plantelor se vor desfasura mai intens.
 
Orzul si graul de toamna insamantate in epoca optima se vor afla predominant la alungirea paiului (50-100%), „burduf” si inspicare (10-60%), iar local in jumatatea de sud a tarii, la orzul de toamna se va putea declansa inflorirea (10-15%). In culturile intarziate din punct de vedere fenologic se va continua alungirea paiului (30-100%).
 
Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile tardive si pe terenurile cu deficite moderate de apa in sol.
 
La rapita semanata pe suprafetele din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii se vor inregistra butonizarea, aparitia inflorescentelor si inflorirea (20-100%), precum si formarea silicvelor (10-40%), starea de vegetatie a plantelor fiind buna si medie.
 
Floarea-soarelui infiintata pana la acesta data isi va continua fazele de germinare (70-100%), rasarire (20-100%) si aparitia primei perechi de frunze (10-60%), iar in sudul si vestul tarii se va semnala infrunzirea (10-30%).
 
Cultura de porumb va parcurge germinarea (50-100%), rasarirea (10-100%) si formarea frunzei a treia (10-60%).
 
In Transilvania si Moldova, sfecla de zahar isi va definitiva germinarea (100%), aflandu-se predominant la rasarire (10-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-40%).
 
La cartoful din principalele bazine de cultura predominante vor fi fazele de incoltire si rasarire (10-100%) si local, aparitia primei perechi de frunze (10-20%).
 
Speciile de samburoase vor inregistra cresterea fructelor, frunzelor si a lastarilor, iar la semintoase va fi posibila definitivarea infloririi, totodata continuandu-se legarea si formarea rodului.
 
In cea mai mare parte a podgoriilor, vita-de-vie va parcurge cresterea frunzelor si a lastarilor, iar soiurile timpurii de masa se vor afla la formarea inflorescentelor.
 
Lucrarile agricole de sezon (semanat, plantat, tratamente fitosanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, etc.) se vor putea desfasura in bune conditii, cu exceptia zilelor cu precipitatii.
 
RECOMANDARI DE SPECIALITATE ANM:
  • Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii germinative;
  • Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna prin efectuarea tratamentelor cu erbicide, insecticide si fungicide;
  • Fertilizari faziale la cerealierele de toamna cu ingrasaminte foliare pe baza de microelemente;
  • Aplicarea de tratamente fitosanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor prin efectuarea de prasile mecanice/manuale in culturile de primavara (porumb, floarea-soarelui, etc).

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016