Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 16 - 22 mai 2020

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-16-22-mai-2020

ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 16 - 22 mai 2020. Consult-o acum mai jos!


Iata cum va fi vremea!
 
Pe ansamblu, in acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii.
 
Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 11...23°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, in majoritatea regiunilor agricole.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 15...30°C, pe aproape intreg teritoriul.
 
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 6...16°C, in toate zonele de cultura.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 12...24°C la nivelul intregii tari, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la prasitoarele semanate pana la aceasta data.
 
Se prognozeaza ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. 
 
Totodata, local vor fi conditii de producere a grindinei.
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, continutul de umiditate din sol pe profilul 0-100 cm, se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crisana si Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei. Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare, izolat in nordul Olteniei si al Maramuresului. In stratul de sol 0-20 cm, in cultura neirigata de porumb, se vor inregistra deficite de apa (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Moldova, local in nord-estul, centrul, estul, sud-estul si sud-vestul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul, izolat in centrul si vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures si Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local in nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, nord-vestul, estul, centrul si sudul Moldovei, nordul, vestul si izolat sud-estul Munteniei. 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfasura pe ansamblu normal in aproape toata tara, iar pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, ritmurile de vegetatie ale plantelor vor fi mai intensificate. De asemenea, la culturile intarziate fenologic si local, pe terenurile cu deficite accentuate de apa in sol, starea de vegetatie se va mentine medie si slaba. 
 
Culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de alungire a paiului (30-100%), ”burduf” si inspicare (10-50%), precum si inceputul infloririi (10-30%), indeosebi in semanaturile infiintate in perioada optima. 
 
Rapita va parcurge predominant inflorirea (20-100%) si formarea silicvelor (10-60%), pe majoritatea suprafetelor cultivate. 
 
Functie de data semanatului, la floarea-soarelui se vor semnala germinarea (40-100%), rasarirea (30-100%) si aparitia primelor frunze (20-100%). 
 
La porumb se vor inregistra fazele de germinare si rasarire (30-100%), aparitia frunzei a treia (20-100%) si inceputul infrunzirii (1-4 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie.
 
Sfecla de zahar se va afla la germinare, rasarire si aparitia primelor frunze ale rozetei  (10-100%), iar cartoful pentru consum (soiuri timpurii) la incoltire, rasarire si dezvoltarea primei perechi de frunze (20-100%). 
 
Speciile de samburoase isi vor continua cresterea fructelor/frunzelor/lastarilor, iar semintoasele, legarea rodului, infrunzirea si inflorirea. 
 
In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie va parcurge cresterea frunzelor si a lastarilor, precum si formarea inflorescentelor, la nivelul intregii tari.
 
Lucrarile agricole specifice (semanat, plantat, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.
 
Sfaturi de specialitate ANM:
  • Definitivarea semanatului/plantatului la culturile prasitoare (porumb, floarea-soarelui);
  • Efectuarea lucrarilor de combatere a bolilor, buruienilor si daunatorilor la speciile de toamna;
  • Aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Continuarea aplicarii ingrasamintelor minerale complexe in culturile de primavara.
 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016