Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prognoza agrometeorologica pentru perioada 17-23 noiembrie. In sfarsit, vin ploile! Vezi in articol rezerva de apa din sol si poze cu stadiul de vegetatie la grau si rapita
In sfarsit, dupa o lunga perioada de seceta care a afectat serios campania de toamna, ploile se vor instala in toata tara la sfarsitul lunii noiembrie. Conform prognozei agrometeorologice pe urmatoarea saptamana, in urmatoarele sase zile temperatura se va raci si precipitatii mixte (este adevarat, reduse cantitativ) vor cadea in toata tara. AGROROMANIA iti prezinta fotografii cu stadiul de vegetatie la grau si rapita, in sudul tarii.
Potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in prima parte a intervalului 17-23 noiembrie 2011 va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul perioadei, se va produce o incalzire usoara a vremii, aceasta devenind normala sub aspect termic, in aproape toata tara.
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -5...4 grade Celsius la inceputul perioadei, valori mai scazute cu 1...4 grade Celsius in raport cu normele climatologice si -3...7 grade Celsius spre sfarsitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 1...12 grade Celsius, la scara intregii tarii. Temperatura minima a aerului se va situa intre -10...2 grade Celsius, in aproape toate zonele de cultura, posibil mai scazuta in depresiuni, determinand producerea brumei si a inghetului la sol, informeaza ANM.
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), reduse cantitativ, in cea mai mare parte a tarii.
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-20 cm, va prezenta in continuare valori satisfacatoare și local apropiate de optim, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
REZERVA DE APA IN SOL
La data de 16 Noiembrie 2011, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, se incadreaza in limite satisfacatoare (AS) și izolat apropiate de optim (ApO), in majoritatea regiunilor agricole. Fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv moderata (SM), puternica (SP) și local extrema (SE), se semnaleaza pe suprafete extinse din sud-estul, estul, vestul și local sudul tarii
In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de vegetatie ale culturilor agricole se vor desfasura in general normal in majoritatea zonelor de cultura si mai lent in centrul si nordul tarii.
De asemenea, starea de vegetatie se va mentine pe ansamblu buna si medie in semanaturile efectuate in epoca optima, iar in culturile infiintate tardiv si pe arealele cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba. Cerealierele de toamna (orz si grau) vor inregistra diferite faze de vegetatie, respectiv germinare (90-100%), rasarire (70-100%) si aparitia frunzei a treia (10-80%).
Izolat, in culturile mai avansate fenologic din zonele de campie din sudul si estul tarii va fi posibil inceputul infratirii. Sub aspect fenologic, cultura de rapita infiintata in perioada optima se va afla la rasarire (70-100%) si infrunzire (4-8 frunze).
La speciile pomi-viticole se va continua ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, totodata fiind posibila definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor. in majoritatea podgoriilor din sudul si centrul tarii se va semnala starea de repaus biologic.
In general, conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole de sezon.
ANM recomanda finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor adanci de toamna, continuarea aplicarii ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna semanate in perioada optima si, de asemenea, se administrarea de tratamente fito-sanitare si efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 29 octombrie - 4 noiembrie 2024. Precipitatiile prognozate vor fi reduse cantitativ
- » Prognoza agrometeorologica 22 - 28 octombrie 2024. Se recomanda urgentarea insamantarilor la orzul si graul de toamna
- » Prognoza agrometeorologica 15 - 21 octombrie 2024. Din punct de vedere pluviometric, sunt prognozate ploi locale
- » Prognoza agrometeorologica 8 - 14 octombrie 2024. Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa
- » Prognoza agrometeorologica 1 - 7 octombrie 2024. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 11 - 30°C
Idei de afaceri in agricultura