Prognoza agrometeorologica pentru perioada 18-24 august 2020
Publicat la data de 17 Aug. 2020 in:
AgroMeteo ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 18-24 august 2020. Consult-o acum mai jos!
Iata cum va fi vremea!
Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului usor mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 17...28°C, valori mai ridicate cu 1...4°C in raport cu mediile multianuale, la nivelul intregului teritoriu agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 21...34°C, in aproape toata tara.
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 10...23°C, in majoritatea zonelor de cultura.
Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie.
Totodata, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, Moldova si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei si Banatului, local in centrul, estul si sudul Transilvaniei, nordul Maramuresului.
Gradul de aprovizionare cu apa al solului va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim, local in nordul, sudul, sud-vestul si izolat sud-estul Transilvaniei, nord-estul Banatului, nordul Olteniei si nord-vestul Munteniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Mentinerea temperaturilor maxime ridicate din aer si de la suprafata solului, precum si deficitele mari de umiditate din sol, comparativ cu cerintele mari fatǎ de apǎ ale culturilor prǎsitoare din aceasta perioada, vor determina in continuare fortǎri stadiale, manifestarea fenomenelor de ofilire, rǎsucirea si uscarea partialǎ/totalǎ a aparatului foliar, sistǎvirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea-soarelui, indeosebi in sudul, sud-estul, estul si vestul tarii.
De asemenea, se va putea inregistra subdimensionarea tuberculilor (cartof) si a fructelor/boabelor la pomii fructiferi si vita de vie.
Floarea-soarelui se va afla predominant la maturitatea ceara si deplina (10-100%), in majoritatea zonelor de culturǎ, iar pe unele areale din jumǎtatea de sud va fi posibila declansarea recoltarii.
Sub aspect fenologic, la porumb se vor semnala fazele de matasire, maturitate in lapte si ceara (30-100%) pe aproape intreg teritoriul agricol, precum si maturitatea deplina (10-60%), in special la hibrizii extratimpurii si timpurii.
In cea mai mare parte a bazinelor specializate, la sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu procesul de acumulare a zaharului in rǎdǎcinǎ.
Cartoful isi va continua cresterea tuberculilor, uscarea prematurǎ a vrejilor si maturitatea tehnologicǎ, indeosebi la soiurile tardive si semitardive.
In toate plantatiile pomicole se vor inregistra cresterea, dezvoltarea si coacerea fructelor, extinzandu-se totodata lucrarile de recoltare.
Vita de vie va parcurge cresterea, acumularea zaharurilor si coacerea boabelor, in majoritatea regiunilor viticole.
Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile desfǎsurǎrii lucrǎrilor specifice, respectiv recoltarea fructelor si a legumelor, combaterea bolilor si a dǎunǎtorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, etc.
Sfaturi de specialitate ANM:
-
Aplicarea irigatiilor pe suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica;
-
Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la speciile pomicole si de camp;
-
Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile manuale/mecanice), bolilor si daunatorilor (tratamente fito-sanitare) in culturile prasitoare, vii si livezi;
-
Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
-
Continuarea efectuarii araturilor in vederea insamantarii culturilor de toamna, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul arabil.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de goji. Cum ingrijesti plantele
Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult>>