Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 2 - 8 iulie 2019

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-2-8-iulie-2019

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a eliberat prognoza agrometeorologica pentru perioada 2 - 8 iulie 2019.


Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, in acest interval va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit in cea mai mare parte a regiunilor agricole, chiar deosebit de calda la inceputul intervalului.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 17...31°C, mai ridicata cu 1...7°C comparativ cu mediile multianuale, in aproape toate zonele de cultura.
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre 9...25°C, la nivelul intregii tari.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 24...37°C, in majoritatea regiunilor. 
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina. Totodata, local cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol. 
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, estul si local sud-estul Munteniei, izolat in sud-estul Moldovei. 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole 
Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, atat procesele de coacere si maturare la speciile de toamna, cat si cele de crestere si dezvoltare la culturile prasitoare se vor desfasura pe ansamblu normal, pe majoritatea suprafetelor agricole. In general, la speciile prasitoare (porumb, floarea-soarelui) semanate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar in culturile intarziate fenologic si pe terenurile cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba. 
 
Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna semanate in epoca optima vor parcurge maturitatea in lapte si ceara (50-100%), precum si maturitatea deplina (10-100%) si recoltarea (10-40%). In culturile intarziate fenologic se va definitiva faza de inflorire (100%), continuandu-se totodata, maturitatea in lapte si ceara (10-100%). 
 
In majoritatea zonelor de cultura, rapita isi va definitiva formarea boabelor in silicve (90-100%), plantele aflandu-se predominant la maturitatea deplina (10-100%) si inceputul recoltarii. 
 
La floarea-soarelui se vor continua cresterea aparatului vegetativ, formarea calatidiului (20-100%) si inflorirea (10-60%), in cea mai mare parte a regiunilor. 
 
Functie de data semanatului, porumbul va parcurge infrunzirea (10-20 frunze), pe majoritatea suprafetelor agricole, precum si aparitia paniculului (10-50%) la hibrizii extratimpurii si timpurii.
 
Sfecla de zahar va inregistra formarea rozetei de frunze si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-100%).
 
In functie de data plantatului, la cartof se vor semnala cresterea lastarilor laterali, imbobocirea si inflorirea (10-100%), precum si formarea/cresterea tuberculilor (10-40%) la soiurile de vara.
 
Pomii fructiferi (samburoase si semintoase) se vor afla in fazele de crestere/dezvoltare a fructelor si infrunzire, in cea mai mare parte a plantatiilor. Totodata, la soiurile timpurii de cires, visin si cais se va continua recoltarea.
 
In toate podgoriile, vita de vie va parcurge infrunzirea si inflorirea, iar soiurile timpurii de masa, cresterea si dezvoltarea intensa a boabelor. 
 
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, tratamente fito-sanitare, recoltare) se vor desfasura pe ansamblu in conditii bune.
 
Sfaturi de specialitate ANM:
  • Continuarea efectuarii tratamentelor fito-sanitare la speciile de camp, precum si in plantatiile pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor prin erbicidari, prasile mecanice/manuale la culturile prasitoare;
  • Recoltarea, transportul si depozitarea culturilor de toamna si fructelor de sezon.
 
Evolutia starii de vegetatie pentru perioada estimata utilizeaza prognoza meteorologica pe scurta/medie durata asociata cu informatiile fenologice colectate saptamanal prin monitorizarea principale.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016