Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prognoza agrometeorologica pentru perioada 2 - 8 iulie 2019
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a eliberat prognoza agrometeorologica pentru perioada 2 - 8 iulie 2019.
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, in acest interval va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit in cea mai mare parte a regiunilor agricole, chiar deosebit de calda la inceputul intervalului.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 17...31°C, mai ridicata cu 1...7°C comparativ cu mediile multianuale, in aproape toate zonele de cultura.
Temperatura minima a aerului se va situa intre 9...25°C, la nivelul intregii tari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 24...37°C, in majoritatea regiunilor.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, precum si caderi de grindina. Totodata, local cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, estul si local sud-estul Munteniei, izolat in sud-estul Moldovei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer si sol, atat procesele de coacere si maturare la speciile de toamna, cat si cele de crestere si dezvoltare la culturile prasitoare se vor desfasura pe ansamblu normal, pe majoritatea suprafetelor agricole. In general, la speciile prasitoare (porumb, floarea-soarelui) semanate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar in culturile intarziate fenologic si pe terenurile cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba.
Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna semanate in epoca optima vor parcurge maturitatea in lapte si ceara (50-100%), precum si maturitatea deplina (10-100%) si recoltarea (10-40%). In culturile intarziate fenologic se va definitiva faza de inflorire (100%), continuandu-se totodata, maturitatea in lapte si ceara (10-100%).
In majoritatea zonelor de cultura, rapita isi va definitiva formarea boabelor in silicve (90-100%), plantele aflandu-se predominant la maturitatea deplina (10-100%) si inceputul recoltarii.
La floarea-soarelui se vor continua cresterea aparatului vegetativ, formarea calatidiului (20-100%) si inflorirea (10-60%), in cea mai mare parte a regiunilor.
Functie de data semanatului, porumbul va parcurge infrunzirea (10-20 frunze), pe majoritatea suprafetelor agricole, precum si aparitia paniculului (10-50%) la hibrizii extratimpurii si timpurii.
Sfecla de zahar va inregistra formarea rozetei de frunze si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (10-100%).
In functie de data plantatului, la cartof se vor semnala cresterea lastarilor laterali, imbobocirea si inflorirea (10-100%), precum si formarea/cresterea tuberculilor (10-40%) la soiurile de vara.
Pomii fructiferi (samburoase si semintoase) se vor afla in fazele de crestere/dezvoltare a fructelor si infrunzire, in cea mai mare parte a plantatiilor. Totodata, la soiurile timpurii de cires, visin si cais se va continua recoltarea.
In toate podgoriile, vita de vie va parcurge infrunzirea si inflorirea, iar soiurile timpurii de masa, cresterea si dezvoltarea intensa a boabelor.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile mecanice/manuale, tratamente fito-sanitare, recoltare) se vor desfasura pe ansamblu in conditii bune.
Sfaturi de specialitate ANM:
- Continuarea efectuarii tratamentelor fito-sanitare la speciile de camp, precum si in plantatiile pomi-viticole;
- Combaterea buruienilor prin erbicidari, prasile mecanice/manuale la culturile prasitoare;
- Recoltarea, transportul si depozitarea culturilor de toamna si fructelor de sezon.
Evolutia starii de vegetatie pentru perioada estimata utilizeaza prognoza meteorologica pe scurta/medie durata asociata cu informatiile fenologice colectate saptamanal prin monitorizarea principale.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » Prognoza agrometeorologica 19 - 25 noiembrie 2024. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ploi locale
- » Prognoza agrometeorologica 12 - 18 noiembrie. In zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu burnita
- » Prognoza agrometeorologica 5 - 11 noiembrie 2024. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute
- » Prognoza agrometeorologica 29 octombrie - 4 noiembrie 2024. Precipitatiile prognozate vor fi reduse cantitativ
- » Prognoza agrometeorologica 22 - 28 octombrie 2024. Se recomanda urgentarea insamantarilor la orzul si graul de toamna
Idei de afaceri in agricultura