Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 22-28 mai 2020

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-22-28-mai-2020

ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 22-28 mai 2020. Consult-o acum mai jos!


Iata cum va fi vremea!
 
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 7...18°C, in toate zonele de cultura, abaterile termice negative fiind de 1...5°C.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 14...23°C, in cea mai mare parte a tarii.
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 0...12°C, pe aproape intreg teritoriul, mai scazuta in depresiunile din estul Transilvaniei, pana la -2°C, unde izolat, vor fi conditii de producere a brumei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 15...23°C, favorabila desfasurarii proceselor vegetative la culturile de primavara infiintate in perioada optima.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa in cea mai mare parte a tarii, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei. 
 
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate in stratul de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna se va mentine in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Banat, Crisana, pe suprafete extinse din Dobrogea, Muntenia, Transilvania, Maramures si Oltenia. Local in nordul si sud-vestul teritoriului, aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim.
 
In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in majoritatea regiunilor agricole. Local in centrul, vestul si estul tarii se va semnala fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema.  
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, regimul hidro-termic favorabil din aer si sol va determina o evolutie in general normala a proceselor vegetative atat la speciile de camp, cat si la cele pomi-viticole in majoritatea regiunilor agricole, ritmurile de crestere si dezvoltare fiind mai intensificate in zonele de campie, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in sol. 
 
Orzul si graul de toamna infiintate in perioada optima vor parcurge fazele de „burduf”-inspicare (10-100%), inflorire (10-40%), precum si inceputul maturitatii in lapte (10-15%), in cea mai mare parte a zonelor agricole. La culturile intarziate fenologic se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (40-100%), „burduf” si inspicare (10-70%).
 
In sudul, sud-estul, estul si centrul tarii, rapita isi va continua inflorirea (30-100%), formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%). 
 
Cultura de floarea-soarelui va parcurge rasarirea (30-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzirea (5-13 frunze) in majoritatea regiunilor agricole, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu buna.
 
Functie de data semanatului, la porumb vor predomina rasarirea (30-100%), formarea frunzei a treia (10-100%) si infrunzirea (4-8 frunze) in cea mai mare parte a tarii, cu o stare de vegetatie in general buna. 
 
La sfecla de zahar din principalele bazine specializate se vor inregistra fazele de rasarire, dezvoltarea primei perechi de frunze, precum si alungirea axei hipocotile, in special in Transilvania, iar la cartof, functie de data plantatului, predominante vor fi incoltirea, rasarirea, dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) si local, la soiurile timpurii, tuberizarea (10-20%).
 
In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi se vor afla la legarea si formarea rodului, cresterea si coacerea fructelor, precum si infrunzirea. Izolat, la soiurile timpurii de cires din jumatatea de sud a tarii aflate la maturitatea tehnologica va fi posibila recoltarea. 
 
Vita de vie isi va continua fazele de infrunzire, crestere a lastarilor si aparitia inflorescentelor, iar in sudul, estul si vestul tarii se va inregistra inflorirea la soiurile timpurii de masa.
 
In conditiile agrometerologice mentionate, lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi temporar intrerupte in zilele cu precipitatii.
 
Sfaturi de specialitate ANM:
  • Continuarea administrarii tratamentelor fito-sanitare la speciile de camp si pomi-viticole;
  • Efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale) in culturile prasitoare.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016