Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 24-30 noiembrie 2012

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-24-30-noiembrie-2012

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei 24 - 30 noiembrie 2012 va intra intr-un proces de incalzire, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -2...9 grade Celsius, in primele zile, valori apropiate de normele climatologice si 1...11 grade Celsius, in restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...4 grade Celsius, in aproape toata tara.


Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 3...15 grade Celsius, in majoritatea regiunilor. Temperatura minima a aerului se va situa intre -8...7 grade Celsius, in cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scazute valori inregistrandu-se in depresiunile din estul Transilvaniei, favorizand producerea brumei si inghetului la suprafata solului. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.

Aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-50 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim și izolat optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Seceta pedologica moderata și local puternica se va semnala in Dobrogea, pe suprafete extinse din Oltenia, sudul și nord-estul Munteniei, estul și nordul Moldovei, local in sud-estul și sud-vestul Transilvaniei, nord- vestul Crișanei și centrul Banatului.

Pe ansamblu, procesele biologice ale culturilor de toamna (rapita, orz si grau) vor evolua normal pe majoritatea suprafetelor agricole, iar in nordul si centrul tarii, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi mai lente si chiar stagnate temporar.

Totodata, starea de vegetatie se va mentine in general buna si medie in semanaturile efectuate in perioada optima, iar la cele intarziate fenologic, vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor inregistra diferite faze de vegetatie, respectiv: germinare (60-100%), rasarire (40-100%), formarea frunzei a treia (10-100%), precum si infratirea (10-80%). Cultura de rapita semanata in epoca optima va parcurge predominant infrunzirea (7-13 frunze), la scara intregii tari. La speciile pomi-viticole va fi posibila definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuandu-se totodata ingalbenirea si caderea masiva a frunzelor. in cea mai mare parte a plantatiilor se va semnala stadiul de repaus biologic.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Specialistii ANM recomanda continuarea araturilor adanci de toamna, aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna infiintate in epoca optima si efectuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton