Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 24-30 septembrie 2021

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-24-30-septembrie-2021

ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 24-30 septembrie 2021. Consult-o acum mai jos!


Iata cum va fi vremea!
 
Caracteristici meteorologice
In prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului normal, dupa care, vremea va intra intr-un proces de incalzire, in cea mai mare parte a regiunilor.
 
Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 9...19°C, la inceputul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale si 11...23°C, in ultimele zile, abaterile termice pozitivefiind de 1...5°C.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 14...29°C, in aproape toate regiunile agricole. 
 
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 4...17°C, la scara intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare.
 
Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm se va situa intre 10...21°C in zonele de campie, optima desfasurarii proceselor de crestere la culturile de toamna infiitate pana in prezent, precum si lucrarilor de semanat la orz si grau.
 
Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara.
 
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm/ogor se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Oltenia, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei, local in sudul, izolat nordul si nord-vestul Moldovei, centrul Transilvaniei. 
 
In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Moldova si Transilvania, local in nordul si nord-vestul Munteniei, izolat sud-estul Dobrogei, rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime.
 
Ca urmare, procesele de crestere si dezvoltare la culturile de toamna, precum si cele de coacere si maturare la speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu in bune conditii, indeosebi pe suprafetele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului din zonele de campie, exceptand terenurile din sudul si sud-estul tarii afectate de fenomenul de seceta pedologica, unde local, lucrarile agricole in camp, precum si ritmurile vegetative ale plantelor vor fi in continuare stanjenite.
 
Sub aspect fenologic, porumbul (hibrizii tardivi si semitardivi) se va afla la maturitatea tehnologica (70-100%), continuandu-se totodata recoltarea, la nivelul intregii tari.
 
La cultura de floarea-soarelui ajunsa la maturitatea tehnologica (80-100%) se vor extinde si chiar finaliza lucrarile de recoltare, in toate regiunile agricole.
 
In centrul, nordul si nord-vestul tarii, sfecla de zahar va parcurge ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zaharului in radacina.
 
La cartof vor predomina maturitatea tehnologica si recoltarea, in majoritatea bazinelor specializate. In cea mai mare parte a plantatiilor, la pomii fructiferi se vor continua fazele de maturare a rodului si coacere a lemnului, precum si recoltarea fructelor.
 
Vita-de-vie va parcurge acumularea zaharurilor in boabe si coacerea acestora, precum si recoltarea, atat la soiurile de masa, cat si la cele destinate vinificatiei.
 
Rapita semanata in epoca optima se va afla in fazele de germinare si rasarire (10-50%) si izolat, inceputul aparitiei primelor frunze.
 
Orzul si graul de toamna se vor semana pe suprafete agricole extinse. In sudul tarii, la cultura de orz infiintata in epoca optima se vor putea inregistra germinarea si rasarirea.
 
In general, conditiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrarilor agricole de sezon, respectiv: recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat etc., acestea fiind intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii.
 
Sfaturi de specialitate ANM:
  • Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea lucrarilor de arat pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm;
  • Pregatirea patului germinativ si semanatul cerealierelor de toamna (orz si grau) in perioada optima;
  • Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole si a fructelor de sezon.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016