Prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 aprilie - 3 mai 2021
Publicat la data de 26 Apr. 2021 in:
AgroMeteo ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 aprilie - 3 mai 2021. Consult-o acum mai jos!
Iata cum va fi vremea!
Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, vremea rece sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in aproape toate zonele agricole.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 4...13°C in prima parte a perioadei, mai scazuta cu 1...4°C in raport cu mediile multianuale si 10...20°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la nivelul intregii tari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit
Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei 1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 8...25°C, pe intreg teritoriul.
Temperatura minima a aerului va oscila intre 0...14°C, in cea mai mare parte a tarii.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 9...20°C, favorabila atat pentru parcurgerea primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire) la culturile semanate pana in prezent, cat si pentru continuarea insamantarilor de primavara.
Se intrevad ploi locale sub forma de aversa in majoritatea regiunilor, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa a solului pe profilul de 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul.
In cea mai mare parte a Crisanei si Moldovei, local in centrul, sudul si estulTransilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, centrul Dobrogei, izolat nord-estul Munteniei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata).
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile.
Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute, seceta pedologica fiind moderata, local in vestul Crisanei, izolat in nord-estul si nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu normal pe majoritatea suprafetelor si usor mai lent in depresiunile din estul Transilvaniei si nordul Moldovei.
Starea de vegetatie a plantelor se va prezenta medie si buna la speciile infiintate in epoca optima, iar in semanaturile tardive, precum si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea va fi medie si slaba, iar densitatea redusa.
Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna, isi vor definitiva faza de aparitie a frunzei a treia (90-100%), continuandu-se infratirea si alungirea paiului (10-100%).
Rapita se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (10-19 frunze), alungirea tulpinii (10-80%), butonizare (10-60%) si inflorire.
Speciile de samburoase vor parcurge inflorirea, legarea rodului si infrunzirea, iar semintoasele, inmugurirea, dezmugurirea si inflorirea.
In aproape toate podgoriile, la vita-de-vie vor predomina fazele de "plans" si inmugurire.
La sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor semnala germinarea, rasarirea si incoltirea, extinzandu-se totodata lucrarile de semanat/plantat.
Culturile de prasitoare (floarea-soarelui si porumbul) infiintate in epoca optima se vor afla la germinare si rasarire, continuandu-se lucrarile de semanat.
Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc) se vor desfasura in bune conditii.
Sfaturi de specialitate ANM:
-
Efectuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si semanatul/plantatul culturilor de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfecla de zahar);
-
Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna si aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
-
Aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Afaceri profitabile la tara: cum sa infiintezi o plantatie de trandafiri?
Trandafirii sunt cultivati inca din cele mai vechi timpuri si sunt foarte indragiti pentru frumusetea lor. Contin substante active importante precum: ulei volatil, tanin, derivati flavonici, aldehide terpenice, nerol, citroneol, zaharuri, ceara, acid galic, vitamine (A, B2, C, K). Tocmai de aceea ei... citeste mai mult>>
Afaceri profitabile la tara
Am mai spus-o de multe ori faptul ca mediul rural este o oportunitate excelenta pentru dezvoltarea unei afaceri de succes. De data asta, iti recomandam cateva idei prfitabile la tara destinate intreprinderilor mici.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>