Prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 august - 2 septembrie 2019
Publicat la data de 26 Aug. 2019 in:
AgroMeteo Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 august - 2 septembrie 2019.
Caracteristici meteorologice
Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal in majoritatea regiunilor, chiar deosebit de calda in zonele de campie.
Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 17...29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, la nivelul intregii tari.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 24...36°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 9...22°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni.
Sunt posibile ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului izolat cu aspect de vijelie, indeosebi in vestul si nord-vestul tarii. De asemenea, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, local in nordul, nord-estul, estul, centrul si sud-estul Transilvaniei, centrul, vestul si nord-vestul Moldovei, nordul si nord-vestul Munteniei, izolat in nordul Olteniei
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Procesele de dezvoltare si maturare la culturile de camp si pomi-viticole se vor desfasura in ritmuri accelerate, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, inregistrandu-se de asemenea ofilirea temporara a aparatului foliar in orele de amiaza si fortari stadiale. Totodata, pe fondul mentinerii unor temperaturi maxime deosebit de ridicate in aer si la suprafata solului, asociate cu deficitele mari de umiditate din sol, se va accentua deprecierea starii de vegetatie la speciile prasitoare neirigate din sudul, estul si sud-estul tarii, semnalandu-se in continuare un procent ridicat de boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea-soarelui, mergand pana la compromiterea partiala sau totala a culturilor.
La floarea-soarelui se vor continua fazele de maturitate ceara (50-100%) si deplina (30-100%) in toate zonele agricole, precum si recoltarea indeosebi in sudul tarii.
Cultura de porumb se va afla la maturitate in lapte (40-100%), ceara (20-100%) si deplina (10-60%), precum si local inceputul recoltarii.
In Transilvania, Moldova, Crisana si Banat, la sfecla de zahar predominante vor fi procesele de ingrosare a axei hipocotile si inceputul acumularii zaharului in radacina.
La cartof se vor inregistra dezvoltarea tuberculilor, vestejirea vrejilor si maturitatea tehnologica la soiurile de vara, totodata fiind posibil inceputul recoltarii.
In principalele plantatii, la pomii fructiferi se vor semnala cresterea si coacerea rodului, precum si formarea mugurelui terminal, iar soiurile de vara (samburoase/prun, piersic si semintoase/mar, par) se vor recolta esalonat.
Vita de vie isi va continua cresterea si coacerea boabelor, iar soiurile de masa vor parcurge maturarea si recoltarea strugurilor, in toate podgoriile.
Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice campaniei de vara se vor putea desfasura in conditii bune.
Sfaturi de specialitate ANM:
-
Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon;
-
Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
-
Efectuarea araturilor in vederea insamantarii culturilor de toamna pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului in stratul arabil (0-20 cm);
-
Aplicarea irigatiilor pe arealele cu deficite de umiditate in sol.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Organizarea afacerii cu raci
Este obligatoriu ca la inceput de afacere sa va asigurati activitatea, productia, in functie de diferite criterii (seceta, cutremur, fenomene meteorologice deosebite – furtuni, inundatii etc.) Toate aceste fenomene au o actiune negativa asupra activitatii dumneavoastra si este bine sa va protejati... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>