Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: AgroMeteo

ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 27 noiembrie - 3 decembrie 2021. Consult-o acum mai jos!
Iata cum va fi vremea!
Caracteristici meteorologice
In prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, dupa care, vremea va intra intr-un proces de racire treptata, in cea mai mare parte a regiunilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 2...14°C la inceputul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C si -5...8°C in ultimele zile, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -1...17°C, la nivelul intregii tari.
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -9...11°C in toate regiunile agricole, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului la sol.
Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale in aproape toata tara, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) indeosebi in zonele centrale si nord-vestice, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.
Caracteristici agrometeorologice
Gradul de aprovizionare cu apa pe adancimea de sol 0–50 cm, in cultura graului de toamna se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Oltenia, Banat si Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, Transilvaniei, Munteniei si Dobrogei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Moldova, local nordul, nord-estul si nord-vestul Munteniei, izolat estul si centrul Transilvaniei, vestul Crisanei, centrul Dobrogei.
Datorita mentinerii temperaturilor ridicate din aer si sol din primele zile ale perioadei, procesele fiziologice ale culturilor de toamna vor evolua in bune conditii in aproape toate regiunile agricole, iar in depresiunile din estul Transilvaniei, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente si chiar stagnate temporar. Starea de vegetatie a culturilor se va mentine in general buna si medie, iar pe suprafetele cu deficite de apa in sol, precum si in semanaturile efectuate tardiv, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba.
Culturile de orz si grau de toamna isi vor continua germinarea (50-100%), rasarirea (30-100%), aparitia frunzei a treia (20-100%) si infratirea (10-80%), la nivelul intregii tari.
La rapita semanata in epoca optima se va inregistra faza de infrunzire (8-13 frunze adevarate), cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor pe ansamblu buna si medie.
Vita-de-vie va parcurge stadiul de repaus biologic, iar pomii fructiferi isi vor definitiva maturarea lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor in toate plantatiile, speciile fiind in general bine adaptate la conditiile de iernare.
Ca urmare, lucrarile agricole specifice (araturi, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi) vor fi intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii.
Sfaturi de specialitate ANM:
- Finalizarea araturilor adanci de toamna;
- Continuarea aplicarii ingrasamintelor minerale complexe la culturile infiintate in epoca optima;
- Efectuarea lucrarilor agro-tehnice de intretinere in plantatiile pomi-viticole;
- Verificarea vigurozitatii si densitatii plantelor la cerealierele de toamna semanate pana in prezent

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News