Prognoza agrometeorologica pentru perioada 28 octombrie - 3 noiembrie 2020
Publicat la data de 27 Oct. 2020 in:
AgroMeteo ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 28 octombrie - 3 noiembrie 2020. Consult-o acum mai jos!
Iata cum va fi vremea!
Caracteristici meteorologice
In primele zile ale perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, dupa care, se va produce o racire treptata in evolutia vremii, la nivelul intregii tari.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 6...17°C la inceputul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C si 5...11°C in ultimele zile, limite apropiate de mediile climatologice, in aproape toate regiunile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului va oscila intre 8...20°C, in majoritatea zonelor de cultura.
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 1...14°C la scara intregului teritoriu agricol, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 7...16°C in zonele de campie, optima parcurgerii ritmurilor de crestere si dezvoltare la culturile de rapita, orz si grau de toamna semanate pana in prezent.
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale in aproape toata tara, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, iar izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate zonele agricole ale tarii.
Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, local nordul, nordestul si estul Munteniei, estul si izolat sud-vestul Olteniei, sud-estul Moldovei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In conditiile agrometeorologice prognozate, procesele de germinare, rasarire si infrunzire la speciile de toamna se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii, iar in zonele depresionare, pe fondul temperaturilor minime mai scazute din aer si sol, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor vor evolua usor mai lent.
Starea de vegetatie a culturilor va fi buna si medie in cea mai mare parte a teritoriului agricol, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe suprafetele unde se vor mentine deficite de apa in sol.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) vor parcurge germinarea (70-100%), rasarirea (40-100%) si aparitia frunzei a treia (10-60%).
Functie de data semanatului, rapita se va afla in fazele de germinare (70-100%), rasarire (30-100%) si infrunzire (6-8 frunze).
In principalele bazine specializate, sfecla de zahar isi va continua maturitatea tehnologica, extinzandu-se suprafetele in curs de recoltare.
La pomii fructiferi si vita-de-vie din aproape toate plantatiile, se vor inregistra maturarea lemnului si colorarea/caderea fiziologica a frunzelor. Totodata, la varietatile tarzii va fi posibila definitivarea lucrarilor de recoltare.
Ca urmare, lucrarile agricole in camp vor evolua in general normal, in aproape toata tara.
Sfaturi de specialitate ANM:
Urgentarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor agricole de sezon;
Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale si efectuarea araturilor de toamna;
Finalizarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului la graul de toamna;
Aplicarea ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna infiintate in perioada optima;
Efectuarea lucrarilor de intretinere (tratamente fito-sanitare, taieri de intretinere, araturi, etc.) in plantatiile pomi-viticole.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>