Prognoza agrometeorologica pentru perioada 3-9 decembrie 2021
Publicat la data de 02 Dec. 2021 in:
AgroMeteo ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 3-9 decembrie 2021. Consult-o acum mai jos!
Iata cum va fi vremea!
Caracteristici meteorologice
Vremea normala de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, in majoritatea regiunilor.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -2...6°C la inceputul intervalului, limite apropiate de normele climatologice si 1...13°C in ultimele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, in cea mai mare parte a tarii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 1...14°C, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Temperatura minima a aerului va oscila intre -5...11°C la nivelul intregii tari, izolat fiind conditii de producere a brumei si a inghetului la sol.
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in majoritatea zonelor de cultura, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot depasi 10-15 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Crisana si Muntenia, local nordul si centrul Dobrogei, izolat estul Olteniei si nord-vestul Banatului.
Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in Maramures, cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, local sudul si estul Munteniei, sudul, centrul si estul Dobrogei, nordul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, sudul Crisanei.
Ca urmare, ritmurile de crestere si dezvoltare la culturile agricole se vor desfasura in general normal, in majoritatea regiunilor. De asemenea, in nordul si centrul tarii procesele fiziologice ale plantelor vor fi incetinite si chiar stagnate temporar.
Fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge germinarea (75-100%), rasarirea (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%), precum si infratirea (10-100%).
Rapita se va afla predominant la cresterea aparatului foliar (8-14 frunze), in Muntenia, Dobrogea, Oltenia si Moldova.
In cea mai mare parte a plantatiilor, la pomii fructiferi se va definitiva ingalbenirea si caderea frunzelor, iar la vita-de-vie se va semnala starea de repaus biologic.
In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura in conditii favorabile, exceptand zilele cu precipitatii.
Sfaturi de specialitate ANM:
-
Continuarea verificarii viabilitatii plantelor la speciile de toamna;
-
Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere in vii si livezi;
-
Administrarea ingrasamintelor minerale complexe la culturile infiintate in epoca optima.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri profitabile la tara: cum sa infiintezi o plantatie de trandafiri?
Trandafirii sunt cultivati inca din cele mai vechi timpuri si sunt foarte indragiti pentru frumusetea lor. Contin substante active importante precum: ulei volatil, tanin, derivati flavonici, aldehide terpenice, nerol, citroneol, zaharuri, ceara, acid galic, vitamine (A, B2, C, K). Tocmai de aceea ei... citeste mai mult>>
Tot ce trebuie sa stii despre un buldoexcavator
Atunci cand o echipa de constructori trebuie sa execute lucrari terasiere complexe - sapaturi, incarcare cu pamant, mutare de materiale - folosesc un buldoexcavator sau, de ce nu, o flota intreaga de buldoexcavatoare. Aceste utilaje versatile reprezinta un adevarat avantaj pe orice santier.... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Afaceri de viitor in agricultura
Afacerile in agricultura s-au dovedit a fi profitabile pe termen lung indiferent de suprafata de teren disponibila. Cu doar cateva sute de euro poti incepe o afacere care sa te ajute sa iti suplimentezi veniturile si sa te dezvolti catre un business stralucit.... citeste mai mult>>