Prognoza agrometeorologica pentru perioada 30 septembrie - 6 octombrie 2020
Publicat la data de 29 Sep. 2020 in:
AgroMeteo ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 30 septembrie - 6 octombrie 2020. Consult-o acum mai jos!
Iata cum va fi vremea!
Caracteristici meteorologice
Vremea normala sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a teritoriului.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9...19°C in prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile climatologice si 10...24°C in restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C la nivelul intregii tari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit
Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei 1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 14...29°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Temperatura minima a aerului va oscila intre 2...18°C, in toate regiunile.
Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 10...21°C, optim continuarii insamantarilor la rapita si orz, precum si parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie (germinare, rasarire si aparitia primelor frunze) la culturile de toamna.
Se prognozeaza ploi locale, izolat sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului in majoritatea zonelor de cultura, iar local cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm ogor, se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Maramures, Crisana, Oltenia si Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Banat si Muntenia, local in sudul, estul, centrul si izolat nord-vestul Moldovei, centrul, nordul, nord-vestul, sud-vestul si estul Transilvaniei.
Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, local in nordul, nord-estul, centrul si vestul Moldovei, centrul, sudul, sud-estul si nord-estul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, vestul si sudul Munteniei, izolat nord-estul Banatului.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe ansamblu, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor vor evolua usor mai lent, indeosebi pe terenurile cu deficite de umiditate in sol, precum si in zonele depresionare unde se vor inregistra temperaturi minime mai scazute in aer si sol. Totodata, la culturile de toamna (rapita si orz) semanate in epoca optima, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea fazelor incipiente de vegetatie, respectiv germinare, rasarire si aparitia primelor frunze, in special pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari.
Porumbul va parcurge maturitatea deplina (60-100%) si recoltarea, pe majoritatea suprafetelor agricole.
In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile, acumularea zaharului in radacina si izolat, maturitatea deplina.
Cartoful se va afla predominant la maturitate tehnologica, local fiind posibila finalizarea lucrarilor de recoltare.
In majoritatea plantatiilor, la speciile pomi-viticole se vor continua procesele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor si recoltarea.
Rapita si orzul de toamna insamantate in perioada optima vor parcurge germinarea si rasarirea (10-40%), precum si aparitia primelor frunze, extinzandu-se totodata lucrarile de semanat.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ si semanat, se vor desfasura in bune conditii.
Sfaturi de specialitate ANM:
-
Recoltarea, transportul si depozitarea produselor agricole de sezon;
-
Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
-
Efectuarea araturilor adanci de toamna;
-
Pregatirea patului germinativ in vederea infiintarii culturilor de toamna;
-
Continuarea lucrarilor de semanat la cerealierele de toamna in epoca optima (15 septembrie-20 octombrie), indeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa in stratul arabil al solului.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
De ce sa mizezi anul viitor pe o afacere cu aronia
In contextul interesului crescut pentru produsele naturale, cultivarea aroniei in sistem ecologic poate genera profituri substantiale fermierilor care ingrijesc plantatia corespunzator. Produsele pe baza de aronia si fructele comercializate pe piata din Romania au preturi destul de ridicate si sunt ... citeste mai mult>>
Afaceri de viitor in agricultura
Afacerile in agricultura s-au dovedit a fi profitabile pe termen lung indiferent de suprafata de teren disponibila. Cu doar cateva sute de euro poti incepe o afacere care sa te ajute sa iti suplimentezi veniturile si sa te dezvolti catre un business stralucit.... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>