Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prognoza agrometeorologica pentru perioada 31 mai - 6 iunie 2012
Vremea normala de la inceputul perioadei 31 mai - 06 iunie 2012 va intra intr-un proces de incalzire, devenind mai calda sub aspect termic, in aproape toata tara. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 12...22 grade Celsius, in primele zile, valori apropiate de normele climatologice si 13...25 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1...5 grade Celsius, spre sfarsitul intervalului.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 18...30 grade Celsius, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 6...19 grade Celsius in majoritatea regiunilor agricole, posibil mai coborate in depresiuni. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 13...24 grade Celsius, limite optime parcurgerii proceselor vegetative la speciile prasitoare.
Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale, cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat de grindina. Totodata, se vor putea inregistra cantitati de apa semnificative din punct de vedere agricol.
in cultura graului de toamna, gradul de aprovizionare cu apa accesibila plantelor pe profilul de sol 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Local, in nordul Moldovei si vestul Banatului se va mentine seceta pedologica moderata.
Rezerva de umiditate accesibila plantelor de porumb pe adancimea de sol 0-50 cm va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol, cu exceptia unor suprafete din nordul Moldovei, unde se vor inregistra deficite moderate de apa in sol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Pe ansamblu, procesele fiziologice ale culturilor agricole vor avea o evolutie normala, pe majoritatea suprafetelor agricole. La speciile de camp semanate in epoca optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar la cele intarziate fenologic, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba.
Orzul si graul de toamna infiintate in perioada optima isi vor definitiva alungirea paiului (100%), continuandu-se totodata inspicarea (10-100%), inflorirea (30-100%) si maturitatea in lapte (10-50%).
Culturile tardive se vor afla in fazele de alungire a paiului (80-100%), inspicare (50-100%) si inflorire (10-100%).
Rapita semanata pe unele suprafete din Transilvania, Dobrogea, Muntenia si Moldova va parcurge formarea silicvelor si a boabelor in silicve (30-100%), iar local in zonele de campie din sudul tarii va fi posibila declansarea maturitatii depline.
Cultura de floarea-soarelui se va afla la rasarire (90-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%) si infrunzire (7-20 frunze). Sub aspect fenologic, la porumb se va finaliza rasarirea (90-100%), plantele aflandu-se predominant la infrunzire (6-17 frunze).
Sfecla de zahar va inregistra fazele de rasarire (80-100%) si dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), in principalele bazine de cultura. La cartof, functie de data plantatului, se va definitiva rasarirea (90-100%) si se vor continua fazele de crestere a lastarilor laterali, imbobocire si inceputul infloririi (10-30%). Pomii fructiferi vor parcurge cresterea lastarilor, frunzelor si fructelor, in majoritatea plantatiilor.
La soiurile timpurii de cires, aflate la maturitatea tehnologica se vor continua lucrarile de recoltare. in cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se vor semnala infrunzirea, cresterea lastarilor, inflorirea, precum si local, in jumatatea de sud a tarii, formarea boabelor in ciorchine.
in zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura pe ansamblu in conditii bune.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 17 - 23 decembrie 2024. La speciile pomi-viticole se va mentine stadiul de repaus vegetativ
- » Prognoza agrometeorologica 10 - 16 decembrie 2024. Se vor mentine conditii de producere a cetii
- » Prognoza agrometeorologica 3 - 9 decembrie. In zonele joase si de lunca se va produce ceata, izolat asociata cu burnita
- » Prognoza agrometeorologica 26 noiembrie - 2 decembrie 2024. Se recomanda lucrari agrotehnice de intretinere in vii si livezi
- » Prognoza agrometeorologica 19 - 25 noiembrie 2024. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ploi locale