Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 5-11 mai 2020

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-5-11-mai-2020

ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 5-11 mai 2020. Consult-o acum mai jos!


Iata cum va fi vremea!
 
Caracteristici meteorologice
Vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata, la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9...18°C in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale si 5...16°C spre sfarsitul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1...5°C, in cea mai mare parte a regiunilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 7...23°C, in toate zonele de cultura.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre -2...13°C, in aproape toata tara, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 10...19°C, limite optime desfasurarii fazelor de germinare-rasarire-infrunzire la culturile semanate pana la aceasta data.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. Totodata, cantitatile de apa prognozate vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm se vor inregistra deficite de apa (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Muntenia,Banat, Crisana si Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei. Izolat in nordul Olteniei si al Maramuresului, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare.

Aprovizionarea cu apa in stratul 0-20 cm (ogor), va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Moldova, local in nord-estul, centrul, estul, sud-estul si sud-vestul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, izolat estul Olteniei. In Maramures, cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, local in nordul, nord-vestul, vestul, sudul si sud-vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime. 
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri in general normale de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp in majoritatea regiunilor agricole, exceptand suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica prelungita, unde la nivelul sistemului radicular al plantelor de orz si grau de toamna se va putea inregistra o incetinire a proceselor de vegetatie.

Cerealierele de toamna (orz si grau) isi vor definitiva infratirea (100%), continuandu-se totodata alungirea paiului (10-100%), la scara intregii tari. De asemenea, in zonele de campie va fi posibila declansarea fazelor de „burduf” si inspicare.

Cultura de rapita va parcurge alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (20-100%), precum si inflorirea (10-30%), indeosebi in jumatatea sudica a tarii.

Speciile pomicole se vor afla predominant in fazele de inflorire, precum si de crestere a frunzelor/lastarilor/rodului, la nivelul intregului teritoriu agricol.

In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor semnala dezmugurirea, infrunzirea si cresterea lastarilor laterali.

Speciile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) isi vor continua germinarea (30-100%), rasarirea (20-100%), precum si aparitia primelor frunze (10-30%).

La sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor inregistra germinarea si incoltirea (10-100%), finalizandu-se totodata lucrarile de semanat, in aproape toate bazinele specializate.

Lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in conditii bune, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Sfaturi de specialitate ANM:
  • Urgentarea si chiar finalizarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si a semanatului/plantatului la culturile de primavara (floarea-soarelui, sfecla de zahar, porumb, cartof);
  • Fertilizarea faziala a culturilor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu si complexe);
  • Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in semanaturile de toamna;
  • Aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
  • Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare. 
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016