Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 5 - 11 noiembrie 2019

prognoza-agrometeorologica-pentru-perioada-5-11-noiembrie-2019

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a eliberat prognoza agrometeorologica pentru perioada 5 - 11 noiembrie 2019.


Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 7...21°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...11°C, in aproape toata tara.
 
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 11...26°C, pe aproape intreg teritoriul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Temperatura minima a aerului se va situa intre 2...17°C, la nivelul intregii tari, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei. 
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 8...20°C, valori favorabile parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si infrunzire la speciile de toamna.
 
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, izolat cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. De asemenea, se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol, indeosebi in nordul, vestul si centrul tarii. In zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu burnita.
 
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, continutul de apa in stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in cea mai mare parte a tarii. Pe suprafete agricole extinse din Moldova, local estul si sudul Dobrogei, centrul si sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat in nordul si nord-vestul Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va determina o evolutie pe ansamblu normala a proceselor biologice la speciile de toamna in aproape toata tara, iar in zonele depresionare, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si buna pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in culturile infiintate in afara epocii optime, precum si pe arealele agricole unde se vor mentine deficite de umiditate in sol.
 
Culturile de orz si grau de toamna vor parcurge germinarea (80-100%), rasarirea (50-100%), aparitia primelor frunze (10-80%) si infratirea (10-40%), indeosebi in culturile infiintate in epoca optima. La cele semanate dupa 20 octombrie vor predomina fazele de germinare si rasarire (10-100%).
 
Rapita se va afla la rasarire (40-100%), aparitia primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzire (6-10 frunze), in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Sfecla de zahar din Transilvania se va recolta pe ultimele suprafete. In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi si vita de vie vor inregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, precum si colorarea si caderea masiva a frunzelor. 
 
Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice campaniei de toamna (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi de toamna, fertilizari, etc), la scara intregii tari.
 
Sfaturi de specialitate ANM:
  • Finalizarea lucrarilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea araturilor de toamna pe arealele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
  • Administrarea ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna infiintate in perioada optima;
  • Efectuarea lucrarilor de intretinere (tratamente fito-sanitare, taieri de intretinere, araturi, etc.) in plantatiile pomi-viticole. 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Muguri care sunt inlaturati ...

(Despre frunze) cu codita. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016