Prognoza agrometeorologica pentru perioada 7 - 13 octombrie 2021
Publicat la data de 06 Oct. 2021 in:
AgroMeteo ANM a actualizat prognoza agrometeorologica pentru perioada 7 - 13 octombrie 2021. Consult-o acum mai jos!
Iata cum va fi vremea!
Caracteristici meteorologice
In acest interval va predomina o vreme mai rece decat in mod normal, la nivelul intregii tari.
Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 4...15°C, abaterile termice negative fiind de 1...5°C, in majoritatea zonelor de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propria ta Plantatie de Paulownia
Cum sa castigi 30 000 euro ha chiar din cel de-al 3-lea an al afacerii tale cu fabulosii arbori Paulownia Comanda acum CD-ul tau despre Plantatia de Paulownia Este UNICUL ghid aparut pe piata ideilor de afaceri privind infiintarea unei plantatii de Paulownia El iti arata de la A la Z ce inseamna aceasta afacere si te invata cum sa...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 7...19°C, in aproape toate regiunile agricole.
Temperatura minima a aerului se va incadra intre 0...12°C, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi conditii de producere a brumei.
Temperatura medie diurna asolului pe adancimea de 5 cm se va situa intre 6...16°C in zonele de campie, optima desfasurarii proceselor de crestere la culturile de toamna infiintate pana in prezent, precum si lucrarilor de semanat la orz si grau.
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului in majoritatea regiunilor. Totodata, in sudvestul tarii, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
In stratul de sol 0-20 cm/ogor, continutul de umiditate se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Oltenia, Muntenia, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Dobrogea si Banat, izolat in sud-vestul si vestul Crisanei, estul Transilvaniei. Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim, in Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, Crisanei, local nordul si estul Moldovei, izolat nordestul Banatului, sud-vestul Dobrogei.
Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile desfasurarii proceselor de germinare, rasarire si aparitia primelor frunze la culturile de toamna (rapita, orz si grau), indeosebi in semanaturile efectuate in epoca optima, iar la speciile prasitoare si pomiviticole, fazele de coacere si maturare vor decurge in conditii relativ bune, in aproape toata tara. De asemenea, in zilele cele mai reci, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua usor mai lent, indeosebi in zonele depresionare.
La hibrizii tardivi de porumb se vor putea finaliza maturitatea deplina (80-100%) si recoltarea, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
Sfecla de zahar din principalele bazine specializate se va afla in fazele de acumulare a zaharului in radacina si uscarea frunzelor, local fiind posibil inceputul maturitatii tehnologice.
In majoritatea zonelor agricole, la cartof se vor continua si chiar definitiva lucrarile de recoltare.
Pomii fructiferi si vita-de-vie vor parcurge acumularea zaharurilor in fructe/boabe, coacerea lemnului, ingalbenirea/caderea frunzelor, precum si recoltarea fructelor.
La culturile de rapita, functie de data semanatului si agrotehnica aplicata se vor semnala germinarea-rasarirea (10-100%) si formarea primelor frunze (3-5 frunze), cu o uniformitate si vigurozitate pe ansamblu medie si buna.
Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate la inceputul epocii optime, pe areale restranse din centrul, nordul si estul tarii se vor afla la germinare si rasarire, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.
Conditiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrarilor de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregatirea patului germinativ si semanat, in aproape toata tara.
Sfaturi de specialitate ANM:
-
Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare, pomii fructiferi si vita-de-vie;
-
Efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in stratul de sol 0-20 cm;
-
Pregatirea patului germinativ si semanatul la orzul si graul de toamna;
-
Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale.
Idei de afaceri in agricultura
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Afaceri profitabile la tara: cum sa infiintezi o plantatie de trandafiri?
Trandafirii sunt cultivati inca din cele mai vechi timpuri si sunt foarte indragiti pentru frumusetea lor. Contin substante active importante precum: ulei volatil, tanin, derivati flavonici, aldehide terpenice, nerol, citroneol, zaharuri, ceara, acid galic, vitamine (A, B2, C, K). Tocmai de aceea ei... citeste mai mult>>
Afaceri profitabile la tara
Am mai spus-o de multe ori faptul ca mediul rural este o oportunitate excelenta pentru dezvoltarea unei afaceri de succes. De data asta, iti recomandam cateva idei prfitabile la tara destinate intreprinderilor mici.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>