Prognoza agrometerologica pentru perioada 11-17 decembrie 2021
Publicat la data de 10 Dec. 2021 in:
AgroMeteo ANM a actualizat prognoza agrometerologica pentru perioada 11-17 decembrie 2021. Consult-o acum mai jos!
Iata cum va fi vremea!
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea calda de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire, in aproape toate regiunile.
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre -2...12°C in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C si -4...6°C spre sfarsitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propria ta Plantatie de Paulownia
Cum sa castigi 30 000 euro ha chiar din cel de-al 3-lea an al afacerii tale cu fabulosii arbori Paulownia Comanda acum CD-ul tau despre Plantatia de Paulownia Este UNICUL ghid aparut pe piata ideilor de afaceri privind infiintarea unei plantatii de Paulownia El iti arata de la A la Z ce inseamna aceasta afacere si te invata cum sa...
Oferta Speciala
valabila 48h
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -2...14°C, in majoritatea zonelor de cultura.
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -7...11°C pe intreg teritoriul, unde local se va produce inghet la sol. Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), in cea mai mare parte a tarii, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a cetii asociata cu burnita.
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime in Maramures, Oltenia si Dobrogea, cea mai mare parte a Banatului, Transilvaniei si Munteniei, local in sudul Crisanei, izolat estul si sud-estul Moldovei.
Continutul de umiditate din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), pe suprafete agricole extinse din Moldova si Crisana, local in centrul, estul si sudul Transilvaniei, nordul, nord-estul si izolat estul Munteniei, nord-vestul Banatului.
In conditiile agrometeorologice prognozate se vor inregistra in general ritmuri mai lente de crestere si dezvoltare la culturile de toamna in aproape toata tara, exceptand zonele depresionare, unde se va semnala starea de repaus vegetativ. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine pe ansamblu medie si buna, iar in semanaturile intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de umiditate in sol, starea de vegetatie a culturilor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa.
Functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, la culturile de toamna (orz si grau) se vor semnala rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea (10-100%).
Sub aspect fenologic, rapita infiintata in epoca optima va parcurge predominant faza de infrunzire (8-14 frunze), la nivelul intregii tari.
Speciile pomicole si viticole isi vor continua repausul biologic, acestea avand in general o buna rezistenta la conditiile de iernare.
Lucrarile agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, fertilizari, etc.) vor fi sistate temporar doar in zilele fara precipitatii.
Sfaturi de specialitate ANM:
-
Verificarea sistematica a viabilitatii plantelor la speciile de toamna si a elementelor de rod la cele pomi-viticole;
-
Finalizarea araturilor adanci, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
-
Efectuarea lucrarilor de arat in vii si livezi;
-
Administrarea ingrasamintelor organice la pomii fructiferi si vita-de-vie.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri profitabile la tara
Am mai spus-o de multe ori faptul ca mediul rural este o oportunitate excelenta pentru dezvoltarea unei afaceri de succes. De data asta, iti recomandam cateva idei prfitabile la tara destinate intreprinderilor mici.... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>