Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vreme rece si ninsori pana la primavara
Incepand de joi, vremea se raceste considerabil, iar in majoritatea regiunilor tarii vor cadea nimsori.
Conform Administratiei Nationale de Meteorologie regimul termic va fi apropiat de cel din intervalul precedent, in sudul si sud-estul tarii, iar in restul teritoriului va scadea usor in cursul zilei si accentuat noaptea cand, va fi ger.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -3 şi 6 grade, iar cele minime intre -13 şi -3 grade, mai scazute in nord, centru si nord-est, pana in jur de -20 grade.
Pana duminica, vremea se va raci si va deveni deosebit de rece, geroasa in jumatatea de nord a tarii, iar in cursul noptilor si al dimineţilor si in restul teritoriului. Probabilitatea de aparitie a ninsorilor va fi ridicata in sud si sud-est, iar apoi cu precadere in regiunile intracarpatice.
Lunile ianuarie si februarie vor fi caracterizate de vreme rece si ninsori consistente, in unele zone, iar prima luna de primavara, martie, aduce temperaturi pozitive, dar si ploi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Ultimele doua luni de iarna vor fi caracterizate de o vreme in general rece, precum si de intervale de timp cu precipitatii excedentare sub forma de ninsoare, in anumite regiuni, in timp ce prima luna de primavara va aduce, in mare parte, valori termice pozitive, dar si ploi mai consistente indeosebi in Maramures, Oltenia, Transilvania si Crisana.
In ianuarie, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi sub normalul perioadei local in regiunile nordice si centrale, iar in restul teritoriului se vor putea situa in apropierea mediei climatologice.
Media multianuala lunara pentru luna ianuarie este de—2,1 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981-2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura de pana la doua grade Celsius in Dobrogea, respectiv de pana la 1 grad Celsius, in Banat si Moldova.
In rest, temperaturile vor oscila, in medie, intre -3 si zero grade. Cantitatile totale de precipitatii se vor situa peste media climatologica pe arii extinse in jumatatea de vest a tarii, iar in rest vor fi apropiate de norme.
Media multianuala a precipitatiilor este stabilita la 33,6 litri/mp pentru luna ianuarie. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Maramures — de pana la 73 l/mp, Oltenia (pana la 57 l/mp), Crisana si Banat (pana la 54 l/mp).
In februarie, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de media climatologica in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia regiunilor nordice si centrale, unde se vor putea situa sub media multianuala lunara, de -1 grad Celsius.
Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zonele Transilvaniei si Moldovei (intre—5 si 0 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Dobrogea si Banat, si vor fi cuprinse intre 0 si doua grade Celsius. Precipitatiile vor avea o tendinta spre excedent, in centru si, local, in vest, iar in celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice.
Media climatologica pentru luna februarie este stabilita la 31,6 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 57 l/mp), Oltenia (55 l/mp), Banat si Crisana (pana la 50 l/mp), Transilvania si Muntenia (pana la 39 l/mp).
In aceste conditii, la culturile agricole si la speciile pomi-viticole se va continua repausul vegetativ, in aproape toate regiunile agricole. Totodata, pe terenurile cu strat de zapada discontinuu, superficial (sub 10 cm) sau chiar absent, pe fondul temperaturilor minime din aer scazute vor fi posibile vatamari ale aparatului foliar prin brunificari si arsuri ale varfului frunzelor.
Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) si infratire (10-100%), iar in culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%).
In functie de data semanatului, la cultura de rapita se va semnala predominant dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze).
Speciile pomicole si viticole isi vor mentine stadiul de repaus biologic, la nivelul intregii tari. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon (araturi de toamna, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi, etc.) vor fi intrerupte temporar.
Sursa: ANM
Autor:
AgroRomania.ro
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 2.88 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora
- » Prognoza agrometeorologica 21 - 27 ianuarie 2024. Se recomanda efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole
- » Prognoza agrometeorologica 14 - 20 ianuarie 2024. Se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura
- » Prognoza agrometeorologica 24 - 30 decembrie 2024. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine
- » Prognoza agrometeorologica 17 - 23 decembrie 2024. La speciile pomi-viticole se va mentine stadiul de repaus vegetativ
- » Prognoza agrometeorologica 10 - 16 decembrie 2024. Se vor mentine conditii de producere a cetii