Cultura de sofran: care sunt bolile de care sufera plantatia
Plantatiile de sofran pot fi supuse unor conditii climatice nefavorabile care cauzeaza deteriorarea partii plantei care este deasupra solului, precum si atacurilor rozatoarelor care deterioreaza bulbii. Bolile cele mai ruinatoare, cu toate acestea, sunt de origine fungica.
Exista o micoza produsa de Penicillium cyclopium ce este deosebit de raspandita, cauzand o putrezire de culoare mov, ca urmare a atacurilor insectelor.
 
Cel mai virulent se manifesta in timpul sezonului cald, umed. In ultimii 15 ani, plantatiile au fost atacate de o boala alarmanta care cauzeaza o crestere anormala a frunzelor (pana la 50 cm) si o supradezvoltare a invelisului floral. 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Planta devine subtire si alba ca mantaua formand un manson, care impiedica frunzele si florile de la cele emergente, chiar daca acestea sunt formate perfect.
 
Plantele atacate de aceasta boala sunt numite „lumanari mici” de catre cultivatori. Agentul patogen pare a fi Fusarium, o ciuperca microscopica care produce gibberellin, ce provoaca o crestere anormala a frunzelor si a tecilor. Aceasta parazitoza este, de asemenea, mai raspandita in timpul sezonului ploios fierbinte, reducand inflorirea cu 10 pana la 30%. In cazul in care plantele sunt lasate in sol timp de doi ani, boala ajunge la 45%.
 
Una dintre cele mai grave boli fungice de sofran este rhizoctonia crocorum (PerS), d. C., care cauzeaza aparitia cariilor corm. Exista mai multe moduri de a controla aceasta ciuperca:
- indepartarea si arderea plantelor infectate
 
- in domenii puternic infestate cu aceasta ciuperca se recomanda o rotatie a culturilor de 5 ani
 
- udarea sistemului de radacini al plantei bolnave atunci cand primele simptome au devenit evidente cu o solutie curativa de fungicid PCNB W.P., la o rata de 1,5-3 g de ingredient activ pe m
 
Alti daunatori care cauzeaza daune serioase plantatiilor de sofran sunt sobolanii, care se hranesc cu bulbii, si moliile, care le distrug. Sobolanii pot fi controlati in mod eficient cu ajutorul momelilor otravitoare.
 
Moliile se controleaza prin utilizarea unui aparat de afumare sau tablete otravitoare plasate la intrarea in tunelul lor. Arme speciale lucrate manual s-au dovedit, de asemenea, satisfacatoare impotriva acestor daunatori.

Transplantarea bulbilor la fiecare trei ani ajuta la prevenirea bolilor. Patarea frunzelor este o boala care poate interveni cand iernile sunt blande si perioadele de inghet alterneaza cu cele ploioase, primavaratice.
 
De asemenea, ea mai poate fi raspandita prin unelte. Simptomele se prezinta sub forma frunzelor mici, acoperite cu o pudra gri, asemanatoare mucegaiului, care in scurt timp se transforma in pete maronii. Daca este observat imediat, bulbul afectat trebuie dezgropat si distrus. Infectiile usoare pot fi tratate cu un fungicid usor.
 
Pentru prevenire, rariti grupurile de ghiocei si lasati sa circule mai bine aerul.
 
Viermele de bulb poate lasa oua in gaurile pe care le sapa in acesta, iar larvele rezultate fac tunele prin bulb, distrugandu-l. Simptomele iau forma frunzelor subtiri, galbene si distorsionate care apar primavara, iar bulbii respectivi nu vor inflori. Infestarea poate fi prevenita prin greblarea pamantului imediat ce foliajul se usuca si adaugand un insecticid general. Plantele aflate in soare sunt cele mai afectate.
 
Molia depune pana la 700 de oua si isi face cuib in pamant, de unde ataca bulbul. acesti daunatori sunt atrasi de zonele cu iarba, asa ca o cultivare regulata va preveni atacurile. De asemenea, un insecticid general folosit pe pamant (in jurul plantei, toamna) va omori larva.

Profita de reducerile de pana la 80% de BLACK FRIDAY! Afla ce culturi sunt profitabile acum...click AICI pentru detalii si comenzi<<

 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton