Masuri de prevenire si combatere pentru nematodul galicol
In aceasta perioada datorita cresterii temperaturii din sol (peste 18 grade Celsius) nematodul galicol al radacinilor (Meloidogyne incognito) isi face simtita prezenta in culturile de castraveti, salata, tomate (fara rezistenta genetica la atac), ardei, vinete etc.
Nematodul galicol al radacinilor poate fi intalnit in majoritatea regiunilor globului, din zonele calde unde se dezvolta in camp, atacand plante din flora spontana pana in zonele temperate unde isi manifesta prezenta, la inceput de vara (dupa 15 mai) si pana in toamna (1- 10 octombrie) in sere si solarii, iar in timpul lunilor de vara atacand sistemul radicular al plantele din flora spontana.
Planta gazda si modul de atac
Daunatorul este polifag, atacand peste 1500 specii de plante, care apartin a 40 de familii botanice. Printre plantele preferate pot fi enumerate tomate, castraveti, pepeni, vinete, ardei etc.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cele mai mari pagube in tara noastra pot fi intalnite la tomte, vinete, castraveti, ardei in special pe al-II-lea cilu de productie, si pepeni. Infestarea plantelor se face imediat dupa plantare, iar aparitia galelor pe radacini poate fi observata dupa 3 – 4 saptamani. Simptomele care se manifesta la plantele atacate constau in ofilirea frunzelor si stagnarea cresterii, urmata de uscarea plantelor de la varf spre baza.
Pagubele produse culturilor sunt direct proportionale cu gradul de infestare a substratului de cultura, iar manifestarea atacului este cu atat mai puternica cu cat varsta rasadurilor este mai mica. In conditii unui grad de infestare puternica poate distruge in totalitate culturile din sere si solarii. Ranile realizate sistemului radicular al plantelor favorizeaza infectiile cu Fusarium spp. si Verticilium spp., care grabesc distrugerea culturilor.
Metode de prevenire si combatere.
Metodele de preventive constau in:
- Atenta monitorizare a materialelor care sunt introduce in sere si solaria (rasaduri, pamanturi, unelete etc); toate trebuie dezinfectate.
- In timpul perioadei de vegetatie, plantele afectate vor fi scoase din solarii si sere cu tot cu sistemul radicular, cu ajutorul cazmalei.
- Utilizarea hibrizilor cu rezistenta la atacul nematozilor.
Metodele curative pot fi:
Metode fizice:
- Prin tratamente termice cu aburi, la temperature de 90 – 1000C timp de 2-3 ore. Principalul dezavantaj al acestei metode este reprezentat de costul energiei.
- Prin solarizarea solului (se afana solul la adancimea de 18 – 22 cm se umezeste si se acopera etans cu folie din polietilena timp de 15 – 20 zile timp in care temperatura pe timpul zilei trebuie sa depaseasca 900C timp de cel putin 4-6 ore/zi). Dezavantajul acestei metode consta in faptul ca ea trebuie aplicata in intervalul 15 iunie – 10 august, perioada in care se scot din productie suprafetele de sere sau solarii infestate. Avantajele sunt reprezentate de faptul ca reprezinta o metoda care nu implica substante chimice caz in care trebuie sa avem timp de pauza pana la plantare; prin faptul ca metoda poate fi aplicata prin rotatie si prin faptul ca se preteaza intr-o ferma legumicola certificate ecologic.
Metode chimice:
- Tratamente la sol aplicate de regula intre ciclurile de cultura; produse cu actiune nematocida prin gazare sa u prin contact direct:
o Basamid granule in doze cuprinse intre 300 si 600 kg/ha, pe o suprafata afanata la adamcimea de 18-22 cm si umectata (aprox 60%) dupa care se ocopera cu folie de politilena timp de 15 – 20 zile – perioada de tratament. Dupa tratament, plantatul sau semanatul se realizeaza dupa alte 10-30 zile; in functie de temperatura la care s-a realizat tratametul; cu cat temperatura a fost mai mare de pragul minim la care este recomandat a se realiza tratamentul (60C pe adancimea de 18-22 cm) cu atat numarul de zile necesar pana la semanat sau plantat este mai mic. Inainte de semanat sau plantat obligatoriu se realizeaza testul Creson (cu seminte de salata). Daca semintele de salata nu germineaza se mai intarzie cu infiintarea noi culturi, intre timp intervenindu-se printr-o lucrare de afanare pentru o mai buna aerisire a solului dupa care se repeta testul Creson.
o Raisan 51 in doza de 750 pana la 1200 l/ha si 2000 l/ha pentru efect si de erbicid. Solul trebuie sa fie afant pe adancimea de 10 – 15 cm; cu temperatura cuprinsa intre 10 si 250C, umezit. Dupa aplicare saprafata se acopera cu o folie de polietilena timp de 15 – 20 zile; plantarea se realizeaza dupa 8 – 10 zile de la indepartarea foliei, nu inainte de a se realiza testul Creson.
o Vydate 10G recomandat a se aplica prin incorporare la 10 cm adancime imediat inaite de plantat (cu 1-2 zile) in doza de 30 – 64 kg/ha (1 gr/planta); imediat dupa aplicare se va iriga.
o Vydate 10L – recomandat in doza de 10 l/ha imediat dupa plantare, inainte de irigarea prin picurare; are rol important in prevenirea patrunderii nematozilor in radacinile plantelor.
o Nemathorin 10G – recomandat in doza de 15 kg/ha aplicat pe rand sau pe intrega suprafata (in cazul unei infectii puternice); incorporate la 10 – 15 cm adancime. Pana la plantare de la data realizarii tratamentuli trebuie sa treaca 10 – 15 zile.
o Nemagold – actioneaza asupra populatiei de nematozi din sol, se aplica in perioada de vegetatie a plantelor in doze de 8-15 l/ha/tratament, pentru culturile de legume, prin sistemul de irigare prin picurare. Are actiune biostimulatoare asupra sistemului radicular; nu necesita timp de paoza intre administrare si recoltare.