Mustarul de Dijon, in pericol din cauza schimbarilor climatice
Incalzirea globului si schimbarile care vin cu aceasta afecteaza si mustarul de Dijon. Iata de ce sunt semintele din care acesta este realizat in pericol!
"In 2021-2022, estimam ca productia de seminte de mustar a scazut cu aproape 28%" in Canada, primul producator mondial, arata cel mai recent raport al Ministerului canadian al Agriculturii. "In consecinta, pretul mediu ar urma sa se dubleze in 2020-2021, pana la un record de 1.700 de dolari (1.510 euro) pe tona", explica oficialii.
"A fost o seceta devastatoare in vestul Canadei in vara", explica Ramzy Yelda, analist pe pietele de materii prime. "Asta inseamna ca cei care vor mustar de cea mai buna calitate vor plati mai mult", concluzioneaza expertul.
Atunci cand Canada tuseste, regiunea Bourgogne din Franta, aflata la o distanta de 7.000 de kilometri, este racita. Regiunea din centrul Frantei unde se gasesc majoritatea producatorilor de mustar depinde in mare parte de fermierii canadieni pentru productia acestui condiment consumat in intreaga lume.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Suntem intr-o criza fara precedent in ultimii 25 de ani", sustine Christophe Planes, director de vanzari pentru Franta la 'Reine de Dijon', al treilea producator francez de mustar, o filiala a grupului german Develey.
"Pretul semintelor s-a marit de trei sau patru si in curand poate de cinci ori. In plus, nu exista oferta. Exista o reducere de aproximativ 50% a ofertei de seminte. In consecinta, productia noastra este mai mica cu 50%", subliniaza Christophe Planes.
"In mod normal, liniile noastre functioneaza timp de 120 de ore pe saptamana. In prezent suntem la o medie de 60 de ore", confirma Marika Zimmermann, director de productie la 'Reine de Dijon'.
In plus, au crescut si preturile la produsele de ambalare. Marc Désarménien, director la producatorul de mustar Fallot, enumera lista scumpirilor: "pretul capacelor de metal pentru borcane a crescut cu 42%, sticla s-a scumpit cu 12%, cartonul cu 20%". Vinul alb de Bourgogne, un alt ingredient esential pentru mustarul de Dijon, s-a dublat din cauza inghetului care a amputat recolta din 2021. De asemenea, Désarménien arata cu degetul spre cresterea costului cu transportul maritim, care s-a majorat de 4,5 si chiar sase ori.
In consecinta, firma Fallot a decis pentru 2022 o majorare de pret cuprinsa intre 7% si 12% pentru mustarurile sale. La randul sau producatorul Reine de Dijon are si el de gand sa creasca preturile, "altfel compania nu va supravietui", spune Christophe Planes.
In incercarea de a gasi o solutie, producatorii francezi ar dori sa isi limiteze dependenta de Canada, principalul furnizor de seminte de mustar, si sa extinda cultivarea semintelor de mustar in regiunea Bourgogne.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>