Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Paulownia: Principalii daunatori

paulownia-principalii-daunatori

Paulownia este arborele cu cea mai rapida crestere din lume, 20 metri in 3 ani. Este recunoscut dupa lemnul sau de esenta dura, cu aspect frumos, curat, neted si fara noduri.


Este de remarcat faptul ca, daca veti pregati solul cu grija, conform indicatiilor, aveti un material saditor curat, cu genetica buna si veti aplica un management corect, in principiu, nu veti avea probleme cu daunatori sau boli importante in plantatie. Totusi, cultivatorul trebuie sa fie prevenit asupra posibilelor atacuri pentru a sti cum sa actioneze. 
 
Buruienile pot sufoca arborele daca nu sunt inlaturate, mai ales cand acesta este foarte tanar. Chiar dupa primele zile de la plantare este bine sa pliviti tinerii copaci pe o raza de 30-40 cm. Se poate lupta impotriva acestora si cu ierbicide dar in general operatia se face manual. Inlaturarea buruienilor este necesara pentru ca planta sa se dezvolte repede si drept.
 

Boli si daunatori

 
Paulownia nu este foarte susceptibila la infectia cu boli si daunatori, planta este foarte rezistenta si, de obicei, nu este grav afectata. Bolile cele mai notabile ale Paulowniei sunt descrise in continuare, impreuna cu recomandarile de tratamente.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Subliniem ca lupta impotriva lor nu este costisitoare. Paulownia trebuie tratata de trei ori in faza de inceput a cresterii lor. Cand copacii au o inaltime cu putin peste de 1 m (cresc cca. 5-10 cm pe zi), gandacii nu-i mai pot ataca. Un numar de boli fungice dar si omizi, melci sau afide pot afecta plantele foarte tinere de Paulownia. Exista insa masuri de control pentru toate acestea.
 
- Antracnoza
 
Se manifesta pe toate organele supraterane ale plantei, insa primele simptome apar pe frunze. Pe acestea apar pete de culoare verde-pal la inceput si apoi cenusii, in centru sipurpurii pe margini. Tesuturile atacate se subtiaza, se desprind si cad, iar frunza pare a fi ciuruita.

Pe scoarta lastarilor se formeaza pete mici (cca. 2 mm), circulare, adancite in substrat, de culoare bruna, cu reflexe violet si cu centrul cenusiu-albicios. Antracnoza poate determina desfrunzirea timpurie, uscarea si sensibilizarea la ger a lastarilor. Profilaxie si terapie.

Profita de luna iubirii. Ghiduri cu pana la 50% REDUCERE + TRANSPORT GRATUIT...click AICI pentru detalii si comenzi<<

Pentru combaterea agentului patogen, se aplica masuri de igiena culturala (strangerea si distrugerea prin ardere a frunzelor cazute) si tratamente chimice, mai ales in pepiniere si plantatii tinere, cu diferite fungicide (zeama bordeleza 0,50%, Oxiclorura de cupru 0,50 % si altele).

Omizile, si intr-o masura mai mica, afidele pot fi o problema pentru arborii tineri. Ele pot fi controlate cu piretru sau alt spray insecticid usor. In cazul in care sunt prezente numai omizi, tratamentul de dezinsectie se face prin pulverizarea solutiilor insecticide pe vegetatie. Se pot folosi insecticide pe baza de deltametrin pentru a proteja in acest fel si plantele pe care se face pulverizarea.
 
- Mamestra Brassicae (denumire polulara - buha verzei)
 
Este daunator la stadiul de larva si poate afecta aparatul foliar cauzand o defoliere partiala a plantelor. Larvele tinere rod epiderma si parenchimul frunzelor sub forma de orificii neregulate. Combaterea chimica se poate realiza prin tratamente cu insecticide cum ar fi: 
 
- Decis Mega 25 WG in concentratie de 0,2 % (2 ml in 10 l apa)
 
- Faster 10 CE in concentratie de 0,03% (2 ml in 6,6 l apa)
 
- Karate Zeon in concentratie de 0,015 % (0,075 l/ha)
 
- Mospilan 20 SG in concentratie de 0,0125 % (0,075 kg/ha)
 
- Trialeurodes vaporariorum (Westwood)
 
Numita si musculita alba de sera, aceasta este un vector de transmitere pentru mai multe virusuri ale plantelor, iar dejectiile ei, care contin multe glucide, favorizeaza aparitia unor ciuperci patogene precum Alternaria sau Fusarium. Combaterea se poate face chimic (cu insecticide), mecanic sau prin tratamente nepoluante.
 
Tratamentele chimice
 
Pentru ca generatiile se suprapun si pe aceeasi planta pot exista oua, larve, pupe si adulti, eficienta insecticidelor scade. In functie de numarul populatiei de insecte si de structura acesteia, aplicat in conditii similare, acelasi insecticid poate sa aiba efecte diferite.

Cu alte cuvinte, sa nu vi se para ciudat daca ati avut probleme in trecut si ati scapat stropind cu un anumit produs, iar astazi, acelasi produs nu mai da rezultate. Dintre insecticidele cele mai raspandite vom enumera aici: Confidor, Decis, Admiral, mai rar Mospilan.
 
Combaterea mecanica a musculitei albe
 
Musculita alba este fotosensibila, reactioneaza la stimuli precum lungimea de unda a luminii. Este atrasa in special de culoarile galben si portocaliu si se comercializeaza deja capcane colorate din hartie lipicioasa. Va puteti confectiona o astfel de capcana cu ajutorul unui carton, clei si vopsea galben-portocalie.

Decupati o bucata de carton de marimea dorita. Intr-un vas de tabla fierbeti un litru de ulei de floarea soarelui in care adaugati, treptat, un kilogram de colofoniu (sacaz, se gaseste la magazinele de chimicale sau la cele pentru electronisti). Adaugati apoi vopsea astfel incat amestecul lipicios sa capete culoarea dorita.

Tratamente chimice nepoluante impotriva musculitei albe: 
 
- Se stropeste plata atacata cu o solutie de sapun de potasiu (3%) si spirt (3%)

Profita de luna iubirii. Ghiduri cu pana la 50% REDUCERE + TRANSPORT GRATUIT...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
- Se stropeste planta cu o infuzie de vetricea (Tanacetum vulgare) la care se adauga 3% bentonita 
 
- Se stropeste cu o infuzie concentrata de craite 
 
- Se foloseste pentru stropit extractul de urzica, obtinut dintr-un kilogram de urzici tocate lasate sa macereze timp de 12 zile in 10 litri de apa
 
- Se stropeste cu extract de feriga de camp (Pteridium aquilinum), obtinut tot dintr- un kilogram de frunze proaspete la 10 litri de apa. Solutia se poate folosi si pentru udarea solului, ajutand la indepartarea melcilor fara casa
 
- Alte tratamente utilizeaza diferite preparate obtinute din crizantema salbatica (Tanacetum cinerariaefolium)

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016