Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Flori in ghiveci. Perioada semanatului

flori-in-ghiveci-perioada-semanatului

Succesiunea infiintarii culturilor in solul serei se esaloneaza pe aproape intreaga perioada a anului, tinandu-se cont insa de momentul cand se doreste inflorirea, in functie de posibiltatea valorificarii eficiente si de cerintele plantelor fata de factorii de mediu (mai ales lumina).


Pentru principalele specii cultivate in solul serei, epocile optime de infiintare a culturilor sunt urmatoarele: 
 
- ianuarie-inceput februarie: trandafiri, culturile fortate de lalele, narcise, zambile; 
 
- martie-aprilie: Dianthus, Gerbera (din butasi si rasad), trandafiri; mai-iunie: Dianthus, Chrysanthemum (pentru inflorire de toamna), Gerbera (din butasi), Freesia (semanata direct), uneori trandafiri; 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
- iulie: Chrysanthemum (pentru inflorire de toamna), Gerbera (din butasi), Strelitzia, Anthurium; 
 
- august: Gerbera (fragmente de plante divizate), Zantedeschia, Strelitzia ,Freesia (tuberobulbi si rasad); 
 
- septembrie: Zantedeschia, Freesia (tuberobulbi), Alstroemeria;
 
- octombrie: Freesia (tuberobulbi), Alstroemeria, culturi fortate de anuale si bienale; 
- noiembrie-decembrie: crizanteme (pentru inflorire de primavara), culturi fortate de gladiole, liliac si trandafiri. 
 

Semanatul propriu-zis

 
Materialul saditor folosit la infiintarea culturilor este diferit, dar mai mult reprezentat de rasad (Freesia, Gerbera, Asparagus), butasi (Dianthus, Chrysanthemum, Gerbera), fragmente de plante rezultate din despartire (Anthurium, Strelitzia, Gerbera), tuberobulbi (Freesia), rizomi (cala), radacini tuberizate (asparagus), rizomi si radacini tuberizate (Alstroemeria), plante altoite (trandafiri). Semanatul direct se foloseste rar (frezii). 
 
Pe parcursul sezonului rece, in solul serei se mai cultiva si unele plante de camp, anuale (Calendula, Antirrhinum), bienale (Bellis, Viola), perene geofite (gladiole, tuberoze, lalele, narcise, zambile) si arbusti ornamentali (forsitia, liliac) pentru culturi fortate, cu scopul obtinerii de flori in extrasezon. 
 
Semanatul se poate face prin imprastiere sau in randuri. Cea mai folosita metoda este cea in randuri, deoarece permite repartizarea uniforma a spatiului de nutritie, ceea ce face sa se obtina o buna germinare si ulterior o buna dezvoltare a plantelor.
 
Inainte de semanat este necesara tratarea semintelor pe cale chimica in vederea prevenirii si combaterii infectiilor cu germeni patogeni. Distanta de semanat poate fi de 2-3 cm, astfel ca la o ladita intra cca 300 de boabe.
 
Dupa semanat, se presara deasupra, prin cernere cu ajutorul unei site cu ochiuri fine, un strat de pamant din acelasi amestec de 0,5-1 cm grosime, dupa care se taseaza pentru ca semintele sa faca priza cu pamantul, apoi se uda cu stropitoarea cu rozeta mica.
 
Pentru pastrarea umiditatii, peste pamantul de deasupra semintelor se mai asaza un strat de cca 2 cm, de turba maruntita. Acest strat de protectie se indeparteaza dupa patru saptamani de la semanat, cand plantele incep sa rasara. Semanaturile se acopera cu materiale opace, care se indeparteaza dupa rasarire.
 
Temperatura optima pentru rasarire este cuprinsa intre 18 si 20 grade C; temperaturile mai scazute franeaza incoltirea, iar sub 100C semintele nu mai germineaza si in prezenta unei umiditati ridicate pot chiar putrezi. In momentul cand incepe incoltirea, temperatura se va reduce la 16-180C pentru a preintampina alungirea rasadurilor.

Reducerea temperaturii se face treptat, la 12-150C in lunile sarace in lumina, insotita de accesul aerului proaspat, obtinandu-se astfel plante scurte si indesate.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton