AFIR prezinta povestea de succes de la ferma Peica
Publicat la data de 10 Feb. 2021 in:
Diverse Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale prezinta pe scurt povestea de succes de la ferma Peica, unde cu bani europeni s-au pus bazele unei afaceri de neclintit.
Povestea fermei de vaci de lapte a domnului Peica din comuna Cetate, judetul Bistrita-Nasaud este veche si a inceput in 1992. Liviu Peica, tamplar de meserie, s-a apucat sa creasca vaci de lapte din nevoie, pentru a-si intretine familia. A inceput cu doua, apoi au fost trei vaci, apoi patru, iar dupa 27 de ani a ajuns sa aiba in ferma 286 de vaci.
Toate vacile din Ferma Peica sunt din rasa Red Holstein si au fost preferate avand in vedere cantitatea de lapte pe care o dau, stilul de muls si conformatia.
Astazi, la ferma din comuna Cetate, cinci roboti ingrijesc nu mai putin de 286 de animale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Doi roboti se ocupa de mulsul vacilor, unul le da de mancare, unul face curat si altul da de mancare viteilor. Fiecare animal are la gat un colan de pe care robotii citesc informatiile.
Softurile inregistreaza si fac rapoarte pe productia de lapte si de grasime a fiecarui animal, avertizeaza din timp fermierul daca cumva un animal are febra si refuza sa mulga un animal bolnav, astfel incat orice eroare umana este exclusa in procesul de calitate al laptelui.
"N-a fost usor, dar am muncit sa primim banii. N-am avut piedici, dimpotriva, ne-au consiliat, ne-au sprijinit tot timpul. Atat de mult le-a placut proiectul si celor de la AFIR ca au pus imagini cu ferma noastra la ei, la sediu. Cand vad ca faci ceea ce promiti in proiect sunt incantati si ei si te ajuta, nu te incurca…”, a spus Liviu Peica.
In fiecare dimineata, o masina cu lapte proaspat pleaca spre Bistrita, unde alimenteaza cele cinci dozatoare din oras, unde oamenii isi pot pune in sticle lapte proaspat, de cati bani vor ei. Restul productiei de lapte merge o gelaterie si catre o firma de procesare a laptelui din Vatra Dornei.
In iunie 2016, la doi ani dupa contractarea fondurilor europene nerambursabile, S.C. ANTODUTI COM S.R.L. finalizeaza proiectul MODERNIZAREA ACTIVITATII SC ANTODUTI COM SRL PRIN CONSTRUIRE SI DOTARE SALA DE MULS SI SPATIU PROCESARE LAPTE. Proiectul a fost finantat prin 4.1 ,,Investitii in exploatatii agricole” din PNDR 2014-2020, iar valoarea finantarii nerambursabile acordate este de 400.229,41 Euro.
Modernizarea activitatii s-a realizat prin utilizarea unor tehnologii performante de exploatare a bovinelor, cu monitorizarea si verificarea permanenta a laptelui si a starii de sanatate si bunastare a vacilor. De asemenea, s-a construit o hala cu doua statii functionale, ce include o sala de muls, colectare, inmagazinare primara si pre-procesare.
Ultimul proiect european accesat, cu o valoare de 650.000 Euro, finalizat in noiembrie 2017, a dus la tehnologizarea fermei la cel mai inalt nivel.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de goji. Cum ingrijesti plantele
Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult>>