Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agricultura digitala castiga teren in vestul tarii

agricultura-digitala-castiga-teren-in-vestul-tarii

In exploatatiile agricole performante dispozitive precum senzorii, dronele sau robotii sunt deja instrumente obisnuite de lucru, relateaza Agentia de presa Rador.


Catalin Rugan este un fermier din Sannicolau Mare ce a rezolvat problema fortei de munca, robotizandu-si aproape toata ferma de vaci. Activitatile sunt realizate de catre robotul pentru muls, robotul pentru furaje si robotul pentru curatenie.
 
"Din pacate, forta de munca nu mai avem si am fost nevoiti sa robotizam cat mai mult posibil. In momentul asta, aici in grajd avem 80 de vaci, 45 sunt la muls in momentul de fata si este nevoie de un singur angajat. Robotul de muls pe care l-am achizitionat mulge undeva la 60 de capete. Animalele merg cand vor ele la muls, nu au restrictie, cum era inainte, mergeau dimineata si seara. Merg de doua sau de trei ori pe zi, fara probleme. Orice problema calitate – calitate imi apare pe telefon", precizeaza Catalin Rugan.
 
In prezent, fermierul lucreaza la alerte automate de tratamente deoarece dinamica intr-o ferma este una ridicata.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
In cazul culturii mari, agricultura digitala se refera la productii mai mari ce se obtin prin costuri mici si tratamente facute la momentul potrivit.
 
"Folosind acele harti satelitare care sunt automat primite de catre fermierul partener pe ultimii 5 ani de zile, identificand zone din parcele, zone fertile, zone mai putin fertile, dupa care mingea spune ca este cumva in mana fermierului sa-si optimizeze aceste zone si inputurile pe care le aplica in zonele respective. Asta este ce putem face astazi si as spune mult mai mult. Maine ne dorim si cu siguranta vom implementa. Deja o facem pentru porumb. 
 
Recomandarea densitatilor, in functie de tipul de sol pe care il are si de fertilitatea terenului din zona respectiva. Ne dorim ca in perioada imediat urmatoare sa revolutionam putin piata si sa spunem ca vrem sa lucram la acele alerte automate de tratamente, pentru ca dinamica intr-o ferma este una foarte ridicata si atunci chiar ai nevoie de cineva sa te anunte cand ar trebui sa faci si ce ar trebui sa faci in ferma ta", potrivit lui Eduard Dumitrescu, reprezentantul unei mari companii de pe piata romaneasca.
 
Cele mai utilizate si utile dispozitive folosite sunt dronele. Acestea pot gestiona de la inspectiile in culturile agricole pana la tratamentele pe care acestea le pot aplica.
 
"Stiti foarte bine ca exista utilaje cu joistick care se conduc automat, fara operator. Dronele sunt urmatorul pas si o sa fie si drone autonome. Acestea vor fi puse la marginea culturii si vor fi realizate zboruri autonome atunci cand este cazul. 
 
Aceste drone functioneaza complementar si impreuna cu statii meteo, impreuna cu senzori de temperatura care se regasesc in culturi si datele sunt transmise in timp real. De ceva timp au inceput sa apara si dronele folosite pentru aplicarea de tratamente atat la cultura mare, cat si la zona de legumicultura si pomicultura", potrivit lui Ciprian Iorga, expert in utilizarea dronelor.
 
La momentul de fata se pune problema pilotajului de drone, astfel se creaza o noua meserie. Dronele au nevoie sa fie utilizate cat mai eficient si corect, fara a exista incidente, astfel pilotii de drone ar ajuta procesul. 
 
"Avem si o scoala de piloti de drone, astfel incat sa ii facem sa zboare respectand legea si vom implementa incepand de anul acesta un program de instruire pentru copii de la 9 la 16 ani pentru a-i face viitori piloti de drone", mai spune Ciprian Iorga.
 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016