Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asigurati culturii de porumb elementele nutritive de baza

asigurati-culturii-de-porumb-elementele-nutritive-de-baza

Porumbul in primele faze de vegetatie are un sistem radicular slab dezvoltat. Pentru a asigura germinarea semintelor si o rasarire rapida este important ca lucrarea de semanat sa inceapa atunci cand temperatura solului a ajuns la 8-10 grade C si are tendinta de crestere.


Pentru a asigura o cantitate suficienta de elemente nutritive pentru plantele tinere de porumb, o mare parte din cantitatea totala de ingrasaminte sau in unele cazuri chiar toata cantitatea de ingrasaminte este aplicata inainte de semanat. Elementele nutritive de baza in special fosforul si potasiul au o eficienta mai mare administrate in acest fel .

Fosforul este un element nutritiv cu o mobilitate scazuta in sol si de aceea este foarte important ca el sa se regaseasca in cantitati suficiente in solutia solului din apropierea radacinilor pentru a putea fi adsorbite.

Daca fosforul nu se gaseste in cantitati suficiente porumbul va prezenta simptome de deficienta in special in primele faze de vegetatie(vezi poza). Aplicarea si incorporarea in sol a ingrasamintelor de tip NPK si NP inainte de semanat asigura cantitatea de fosfor necesara in apropierea radacinilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h



Plantele adsorb mare parte din azot, fosfor ,potasiu, calciu, sulf si oligoelemente din sol, daca exista suficienta umiditate. Capacitatea sa de a furniza elementele nutritive necesare pentru plante variaza in functie de nivelul de fertilitate. Toate elementele nutritive sunt importante dar datorita rolului sau fiziologic, potasiul (K) este cel mai valoros element din punct de vedere al tolerantei plantelor la stresului hidric.

Concentratia de potasiu este esentiala in celule pentru a mentine presiunea osmotica ,  astfel elementul are un rol extrem de important in deschiderea si inchiderea stomatelor. Daca plantele au un aport redus de potasiu (K), functionarea stomatelor este perturbata; prin urmare pierderea de apa datorata transpiratiei va fi mult mai mare. Potasiul creste eficienta utilizarii apei din plante, ceea ce inseamna ca plantele vor avea nevoie de mai putina apa pentru producerea unei unitati de substanta uscata.

Prin urmare, mai ales in cazul porumbului - a carui perioada de vegetatie in mare parte este in lunile de vara cu temperaturi ridicate si precipitatii putine - este esentiala o fertilizare de baza cu ingrasaminte tip NPK.

Un alt subiect important - este alegerea formei corecte de azot. In conditiile unor temperaturi ridicate din primavara conteaza, cat de mult din azotul aplicat va fi folosit de plante si cat de mult se va pierde sub forma de amoniac in aer. O eficienta mai buna a utilizarii azotului are ca rezultat productii mai mari cu costuri mai mici.

Recomandarile noastre

Fertilizarea de baza cu ingrasaminte tip NPK si mentinerea nivelului bun de K in sol este o necesitate. Recomandarea noastra este sa folositi ingrasaminte tip NPK de inalta calitate, cum ar fi COMPLEX 15/15/15 +8SO3+Zn si COMPLEX 20/10/8 +12SO3. Pentru solurile bine aprovizionate cu potasiu, va recomandam COMPLEX 20/20 +8SO3+Zn ca ingrasamant starter. Ingrasamintele azotoase care contin azot sub forma nitrica precum nitrocalcarul - NAC 27 N - sunt mai eficiente si mai prietenoase cu mediul in comparatie cu ureea.

Pentru determinarea cantitatilor de ingrasaminte necesare culturilor in functie de productia scontata si conditiile specifice locatiei utilizati gratuit programul de planificare a fertilizarii NutriGuide® de la Borealis L.A.T
 


 
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016