Publicat in: Diverse
Ce alimente se afla in topul importurilor
Deficitul balantei comerciale a Romaniei cu produse agroalimentare a fost de 494 de milioane de euro, in primele noua luni ale anului 2012, in scadere cu 17,7% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2011, cand a atins 600 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Reducerea deficitului in comertul cu produse agroalimentare s-a datorat cresterii exporturilor de produse agroalimentare, preponderent pe pietele din afara Uniunii Europene, intr-un ritm mai rapid decat cel de majorare a importurilor.

Potrivit datelor MADR, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 2,882 miliarde de euro, in crestere cu 287,1 milioane euro fata de perioada corespunzatoare din 2011. Principalele produse exportate au fost porumbul, tigarile si graul, acestea reprezentand o pondere cumulata de 40,6% din totalul incasarilor.

In topul importurilor la noua luni 2012, zaharul detine primul loc, urmat indeaproape de carnea de porc, in timp ce principalele produse exportate au fost porumbul, tigarile si graul.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Statisticile MADR arata ca exporturile de produse agroalimentare in tarile terte au crescut cu 44% in primele noua luni din 2012 fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, fata de un sold negativ in 2011 de 71,1 milioane de euro, la noua luni 2012 se inregistreaza un sold excedentar al balantei schimburilor extracomunitare in valoare de 202,1 milioane de euro.

In ceea ce priveste importurile Romaniei de produse agroalimentare, in primele noua luni din 2012 fata de perioada corespunzatoare din 2012, acestea au urcat cu 5,7%, din cauza intensificarii achizitiilor intracomunitare, insa importurile din tari terte au fost in usoara scadere in perioada mentionata.

Uniunea Europeana a fost principalul partener in comertul agricol al Romaniei, in primele noua luni din 2012, livrarile de produse agroalimentare catre aceasta destinatie inregistrand o pondere valorica de 69,9%, iar achizitiile din statele membre UE au detinut o pondere de 80,3%.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton