Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ce contributii sociale datoreaza statului persoanele fizice care obtin venituri din agricultura
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole datoreaza pentru aceste venituri contributia de asigurari sociale de sanatate, chiar daca obtin si alte venituri - salariale, pensii. Haideti sa vedem intai ce se intelege prin venituri obtinute din agricultura si cine intra in aceasta categorie.
Veniturile agricole sunt veniturile, impozitate in sistem real sau la norma de venit, din
- cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
- cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;
- veniturile impozitate prin retinere la sursa din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Cota de contributie datorata este de 5,5%.
Pentru cei care sunt impozitati in sistem real - plata contributiilor de asigurare sociale de sanatate se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual.
Astfel, in baza declaratiei de venit estimat (Formular 220)/declaratiei de venit realizat (Formular 200) organul fiscal emite decizie de impunere pentru plati anticipate in care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.
Plata se efectueaza trimestrial, in doua rate egale, pana la data de 25 septembrie inclusiv si 25 noiembrie inclusiv.
Dupa incheierea anului fiscal, in baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizand sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate in plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
La determinarea venitului anual baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale.
Contribuabilii depun declaratia privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit (formular 221) in baza careia organul fiscal emite decizia de impunere in care stabileste CASS datorata si termenele de plata.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.25 din 2 voturiIdei de afaceri in agricultura