Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Diverse

Joi, 7 noiembrie, a avut loc la Institutul de stiintele Vietii din cadrul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca conferinta Rectorilor Universitatilor Dunarene dedicata "Parteneriatului de Cercetare si Inovare in regiunea Dunarii".
La eveniment au participat reprezentantii Academiilor si experti privind Strategia Europeana pentru regiunea Dunarii, Dacian Ciolos, comisar pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Rudolf Strohmeier, director general adjunct DG RTD, Achim Irimescu, secretar de stat in MADR.
Avand in vedere problematica Conferintei si impactul potential asupra noului program Orizont 2020 si asupra Parteneriatului European pentru Inovare (PEI), Achim Irimescu a avut un discurs in care a evidentiat importanta parteneriatului in vederea cercetarii si inovarii in agricultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Programul noului Parteneriat European pentru Inovare are potentialul de a intari colaborarea in domeniul agriculturii si stimuleaza universitatile dunarene sa participe la proiecte de cercetare si inovare in vederea sustinerii Politicii Agricole Comune si a dezvoltarii zonei rurale.
PEI isi propune doua obiective esentiale in agricultura – inversarea trendului de descresterea a productivitatii si asigurarea functionalitatii solului la nivel european pentru orizontul 2020, prin propunerea de solutii inovative in acest sens.
PEI isi propune doua obiective esentiale in agricultura – inversarea trendului de descresterea a productivitatii si asigurarea functionalitatii solului la nivel european pentru orizontul 2020, prin propunerea de solutii inovative in acest sens.
Secretarul de stat Achim Irimescu a punctat principalele directii inovative ale PEI:
- Diversificarea pe intreg lantul de productie
- Sistemele agricole (strategii integrate pentru cresterea plantelor si animalelor, nutrienti, tehnici de conservare a solului)
- Sisteme de transfer a cunostintelor (know-how local, expertiza locala pot fi valorificate prin interactiunea dintre actorii interesati)
- Adaptarea la schimbarile climatice (cresterea eficientei energetice, utilizarea resurselor regenerabile de energie, sechestrarea carbonului, cresterea diversificarii la nivelul fermelor, utilizarea biotehnologiei pentru reducerea consumului de pesticide)
- Utilizarea eficienta si durabila a resurselor (optimizarea si diversificarea utilizarii resurselor, utilizarea biomasei si a biocombustibililor pentru producerea de energie verde)
- Cresterea productivitatii pe lantul proteic si imbunatatirea calitatii pentru a diminua dependenta europeana de importuri si a creste gradul de sanatate al consumatorilor europeni
- Consumul durabil (abordari inovative care sa incurajeze orientarea spre un stil de viata sanatos, asigurarea securitatii alimentare si protejarea grupurilor vulnerabile, campanii de informare si educare pentru consumatori).
Potrivit unui comunicat al institutiei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are in vedere obiective de dezvoltare ale Parteneriatului European pentru Inovare similare cu liniile directoare elaborate de Comisia Europeana. Abordarea cu privire la inovare va fi adaptata la realitatile din Romania, tinand cont de disparitatile din agricultura si particularitatile existente la nivel national.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News