Publicat in: Diverse
Crescatorie de melci. Tehnologii de prelucrare a cochiliilor
Avantajul cresterii melcilor consta, printre altele, in faptul ca nu numai carnea poate fi comercializata si solicitata pe piata, ci si cochiliile, prelucrandu-se astfel aproximativ 80% dintr-un melc. Cochiliile sunt folosite tot in scopuri gastronomice, cunoscatorii preferand sa consume carnea de melc preparata cu diverse condimente si adaosuri, direct din cochilie.
Spalarea si curatarea cochiliilor poate fi realizata mecanic, cu ajutorul unei linii speciale de prelucrare, dar si manual, cu investitie minima. Cochiliile ce au fost golite in urma decochilierii sunt depozitate in lazi si tinute timp de 2-3 zile in spatii bine ventilate pentru eliminarea apei din interior si de pe suprafata.

Spalarea mecanica se realizeaza intr-un utilaj special de tip rotativ cu perie, care se roteste intr-o baie cu solutie de soda caustica (concentratie 1%) sau detergenti biodegradabili si temperaturi de 80°C. Solutia concentrata ajuta la curatarea interioara a cochiliilor de resturile de carne, iar peria cu care este prevazut utilajul, definitiveaza procesul de curatare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Miscarea de rotatie a periei determina deplasarea cochiliilor, de la locul de unde au fost incarcate la al doilea compartiment unde sunt spalate si limpezite cu apa rece, pana cand nu mai raman urme de detergenti. Sunt trecute apoi in cel de-al treilea compartiment, numit si tunel de uscare, unde sunt uscate la temperaturi de 120-130°C.
 
Spalarea manuala a cochiliilor este posibila prin fierbere intr-un cazan obisnuit cu apa la temperatura de fierbere de 100°C, timp de 30-40 de minute. Dupa acest interval de timp, apa este scursa din cazan, cochiliile ramase se scot si se transporta in spatiile de uscare sau cu instalatii de ventilare.

Verificarea spalarii cochiliilor de melci se face pe o banda transportatoare foarte bine iluminata pentru a putea depista cochiliile cu defecte, precum si resturile de carne ramase dupa prelucrare. Cochiliile care contin resturi ce pot fi indepartate sunt separate si reintroduse in procesul de spalare, urmand aceleasi operatiuni de la fierbere, spalare pana la uscare si o noua verificare.

Cochiliile cu defecte mai mici, gen pori, mici fisuri sunt reparate cu ajutorul unei paste de lipit speciale. Cochiliile cu defecte vizibile se macina si sunt livrate crescatorilor de melci, fabricilor de nutreturi sau pot fi arse si folosite ca ingrasaminte pe terenurile agricole. Dupa aceasta selectie, cochiliile sunt si ele triate pe categorii ca si carnea, fiind impartite dupa cum urmeaza:
 
- cochilii mici
 
- cochilii mijlocii
 
- cochilii belle (frumoase)
 
- cochilii foarte mari
 
- cochilii gigante
 
Astfel triate, cochiliile sunt ambalate si adapstite in incaperi uscate in vederea livrarii.
 
Daca este sa facem un rezumat al tehnologiei de prelucrare a melcilor si a cochiliilor, putem spune ca este necesara o investitie in utilaje, dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca o mare parte din fazele procesului sunt efectuate manual, fara cheltuieli mari.

Utilajele pot fi achizitionate din import, noi sau second-hand la fel de bine pe cat pot fi confectionate prin diverse intreprinderi ce produc bunuri de larg consum.

Avand in vedere faptul ca beneficiarii externi ofera preturi bune pentru carnea de melc procesata, profitul nu va intarzia sa apara, iar investitia in toate aceste utilaje va fi amortizata rapid.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton