Publicat in: Diverse
Crescatorie de melci. Tehnologii de prelucrare a cochiliilor
Avantajul cresterii melcilor consta, printre altele, in faptul ca nu numai carnea poate fi comercializata si solicitata pe piata, ci si cochiliile, prelucrandu-se astfel aproximativ 80% dintr-un melc. Cochiliile sunt folosite tot in scopuri gastronomice, cunoscatorii preferand sa consume carnea de melc preparata cu diverse condimente si adaosuri, direct din cochilie.
Spalarea si curatarea cochiliilor poate fi realizata mecanic, cu ajutorul unei linii speciale de prelucrare, dar si manual, cu investitie minima. Cochiliile ce au fost golite in urma decochilierii sunt depozitate in lazi si tinute timp de 2-3 zile in spatii bine ventilate pentru eliminarea apei din interior si de pe suprafata.

Spalarea mecanica se realizeaza intr-un utilaj special de tip rotativ cu perie, care se roteste intr-o baie cu solutie de soda caustica (concentratie 1%) sau detergenti biodegradabili si temperaturi de 80°C. Solutia concentrata ajuta la curatarea interioara a cochiliilor de resturile de carne, iar peria cu care este prevazut utilajul, definitiveaza procesul de curatare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia


Fa-ti propria afacere cultivand trei arbusti miraculosi care te pot imbogati   Cine nu a aflat de efectele absolut miraculoase pentru sanatate ale merisorului Dar de cele ale fructelor de Goji sau Aronia Si daca nu ai aflat inca iti spunem noi Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente fiind unele dintre cele mai puternice...

Oferta Speciala
valabila 48h

Miscarea de rotatie a periei determina deplasarea cochiliilor, de la locul de unde au fost incarcate la al doilea compartiment unde sunt spalate si limpezite cu apa rece, pana cand nu mai raman urme de detergenti. Sunt trecute apoi in cel de-al treilea compartiment, numit si tunel de uscare, unde sunt uscate la temperaturi de 120-130°C.
 
Spalarea manuala a cochiliilor este posibila prin fierbere intr-un cazan obisnuit cu apa la temperatura de fierbere de 100°C, timp de 30-40 de minute. Dupa acest interval de timp, apa este scursa din cazan, cochiliile ramase se scot si se transporta in spatiile de uscare sau cu instalatii de ventilare.

Verificarea spalarii cochiliilor de melci se face pe o banda transportatoare foarte bine iluminata pentru a putea depista cochiliile cu defecte, precum si resturile de carne ramase dupa prelucrare. Cochiliile care contin resturi ce pot fi indepartate sunt separate si reintroduse in procesul de spalare, urmand aceleasi operatiuni de la fierbere, spalare pana la uscare si o noua verificare.

Cochiliile cu defecte mai mici, gen pori, mici fisuri sunt reparate cu ajutorul unei paste de lipit speciale. Cochiliile cu defecte vizibile se macina si sunt livrate crescatorilor de melci, fabricilor de nutreturi sau pot fi arse si folosite ca ingrasaminte pe terenurile agricole. Dupa aceasta selectie, cochiliile sunt si ele triate pe categorii ca si carnea, fiind impartite dupa cum urmeaza:
 
- cochilii mici
 
- cochilii mijlocii
 
- cochilii belle (frumoase)
 
- cochilii foarte mari
 
- cochilii gigante
 
Astfel triate, cochiliile sunt ambalate si adapstite in incaperi uscate in vederea livrarii.
 
Daca este sa facem un rezumat al tehnologiei de prelucrare a melcilor si a cochiliilor, putem spune ca este necesara o investitie in utilaje, dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca o mare parte din fazele procesului sunt efectuate manual, fara cheltuieli mari.

Utilajele pot fi achizitionate din import, noi sau second-hand la fel de bine pe cat pot fi confectionate prin diverse intreprinderi ce produc bunuri de larg consum.

Avand in vedere faptul ca beneficiarii externi ofera preturi bune pentru carnea de melc procesata, profitul nu va intarzia sa apara, iar investitia in toate aceste utilaje va fi amortizata rapid.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Subventii APIA 2025: cati bani se dau pe hectar si pe culturi
Subventii APIA 2025: cati bani se dau pe hectar si pe culturi
Ce este subventia APIA   Subventia APIA este o plata nerambursabila acordata...
Black Friday 2025 la FineStore, o sarbatoare a aromelor, a calitatii si a celor mai mici preturi din tot anul. Descoperă discounturile la mii de produse!
Black Friday 2025 la FineStore, o sarbatoare a aromelor, a calitatii si a celor mai mici preturi din tot anul. Descoperă discounturile la mii de produse!
Stocurile sunt generoase, dar nu amana prea mult cumparaturile, pentru ca exista cerere pe masura...
Plante care rezista iarna afara in Romania
Plante care rezista iarna afara in Romania
Plante ornamentale rezistente la frig Printre cele mai populare plante ornamentale care pot...
Pregatirea solului - primul pas catre o recolta bogata si sanatoasa
Pregatirea solului - primul pas catre o recolta bogata si sanatoasa
Pregatirea solului nu se rezuma doar la o simpla aratura, ci presupune o serie de etape care...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Anunturi
Vezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton